Política

Ofensiva de l'oposició per reforçar el 9-N

ERC, ICV-EUiA i la CUP es reuneixen per “dignificar” la consulta alternativa i s'indignen per un anunci de preacord del govern per refer la “unitat tècnica”

Junqueras i Herrera reclamen eleccions immediates

La tan preuada unitat que diumenge van reclamar l'ANC i Òmnium, i les 110.000 persones que van omplir la plaça Catalunya de Barcelona, no acaba de reeixir. Les formacions sobiranistes i l'executiu van tornar a mostrar ahir greus esquerdes amb relació al 9-N i la necessitat d'un avançament electoral. L'anunci de Francesc Homs d'un preacord per restablir una “unitat tècnica” a l'entorn dels onze punts presentats per la CUP va indignar l'oposició, que va assegurar que no hi havia cap entesa prèvia amb el govern. Davant d'aquesta situació, ERC, ICV-EUiA i la CUP es van reunir per “dignificar” el 9-N i ara per ara el principal desacord es deu a la resistència de Mas de comprometre's a mantenir la convocatòria si l'Estat impugna també la consulta alternativa. Després dels múltiples moviments tàctics, la CUP va exigir als partits que no utilitzin les seves propostes com a “arma llancívola”. Oriol Junqueras i Joan Herrera també van exigir eleccions immediates.

“Estem en condicions de recompondre una unitat tècnica a l'entorn del 9-N”, va avançar al matí Homs. El portaveu de l'executiu va anunciar un “preacord” promogut per la CUP i basat, segons va detallar, en deu punts. “És una manera d'intentar començar a recompondre aquesta unitat que també se'ns demanava”, va assenyalar Homs. La llista governamental incloïa constituir una comissió de control integrada per tots els partits per comprovar cada dia l'estat de l'operació, desplegar comissions territorials, compartir les campanyes institucionals i vehicular una crida a observadors internacionals, entre altres compromisos. Fonts del govern precisaven que els deu punts detallats per Homs eren una iniciativa de l'executiu per intentar refer el consens després del clam unitari de diumenge.

La CUP, però, va desmentir que hi hagués una entesa “bilateral” amb CiU i va recordar que aquests últims dies ha mantingut múltiples converses multilaterals, sobretot amb ERC, per tal que s'acceptessin les seves onze condicions –vegeu gràfic– i es blindés el 9-N. En aquest sentit, va subratllar que Mas ha acceptat vuit d'aquestes iniciatives, n'ha descartat una –la de crear la figura d'un conseller de la consulta– i ha proposat canvis en les dues últimes, i que eren les més compromeses, perquè es planteja que el govern es comprometi per escrit a celebrar el 9-N passi el que passi, i també que no s'acati cap altra suspensió de l'Estat. Tot i això, la CUP va insistir que el camí és la desobediència.

Reunions diverses

Aquest estira-i-arronsa entre el govern i la CUP va provocar la reacció immediata de la resta de partits pro consulta. Les direccions d'ERC i ICV-EUiA van dinar en un restaurant proper a la seu dels republicans i també hi van convidar la CUP, que finalment no hi va anar. Els republicans i els ecosocialistes van treballar en una proposta conjunta per intentar que hi hagi les màximes “garanties” el 9-N i poder restablir la unitat. També van mostrar la seva “incredulitat” i “incomprensió” pel preacord que havia explicat Homs. “Estem igual d'astorats i preocupats que molts ciutadans”, va assenyalar el líder d'ERC, Oriol Junqueras, mentre que el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va alertar que el pas que va fer el govern no ajuda gens ni mica a recuperar el consens.

Més tard, al Parlament, es va produir una altra cimera de l'oposició, aquest cop ja amb la CUP, per intentar bastir una estratègia per fer el 9-N més “digne” i “participatiu” i van reiterar que el govern ha trencat la “unitat”. “Les eleccions immediates són imprescindibles”, assenyalen fonts d'ERC. Les tres organitzacions tampoc consideren prioritària una llista de país. Els moviments anticapitalistes i persones properes a la CUP i al Procés Constituent, a més, avancen en la vertebració d'una candidatura unitària i alternativa, “radicalment democràtica” i que assumeixi la independència en clau de “ruptura constituent”.

Rajoy clama contra la “confusió”

Mariano Rajoy va analitzar ahir la situació política catalana amb la plana major del PP i va carregar contra la “cerimònia de la confusió” en què assegura que estan instal·lats els partits pro consulta, ja que estan exhibint un cúmul de “despropòsits” de cara al 9-N que des de Madrid no perceben cap on aniran. En aquest punt, va reiterar l'exigència a Artur Mas que es deixi de plantejar unes noves eleccions, ara “plebiscitàries” –va alertar que no entenia què volen dir–, i el va instar a recuperar el “seny” per posar-se a treballar per resoldre els problemes dels ciutadans. El president del govern espanyol lamentava, doncs, que se sotmeti els catalans a un “martelleig” electoral. María Dolores de Cospedal, arran dels contactes entre Mas i la CUP, afegia que CDC sembla que vulgui amenaçar ERC.

M.O.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia