Política

La CUP abandona les negociacions sobre el 9-N per la dinàmica “verinosa” de retrets mutus

La formació entén que la unitat és irrecuperable a través d'aquestes converses i se centrarà en fer campanya “al carrer” per aconseguir una mobilització massiva a les urnes

Renuncia defensar les 11 condicions que va plantejar al govern perquè creu que s'utilitzen com a “arma llancívola”

La CUP ha decidit abandonar les negociacions sobre el 9-N amb el govern i la resta de partits per acabar amb la dinàmica “verinosa” de retrets mutus en la que considera que estan entrant les converses. La formació concentrarà ara els seus esforços en fer campanya “al carrer” perquè el pròxim 9 de novembre hi hagi una mobilització massiva a les urnes.

El diputat Quim Arrufat ha explicat aquest dimarts des de la sala de premsa del Parlament que ja han comunicat aquesta decisió a les parts implicades i ha confirmat que també renuncien a batallar per les onze condicions que havien plantejat al govern perquè, al seu parer, s'estan fent servir com a “arma llancívola”.

“Tothom està ara mateix atrinxerat en les seves posicions, al CUP inclosa, i es fa molt difícil, perquè qualsevol intent de reconstrucció de ponts queda emmarcat en aquesta lògica”, ha constat Arrufat.

La decisió la van prendre aquest passat dilluns després de la reunió que van mantenir al Parlament amb els màxims dirigents d'ERC i ICV-EUiA. Aquest dimarts han comunicat la decisió als seus interlocutors i Arrufat reconeix que potser algú “no s'ho ha pres del tot bé”.

En tot cas, la CUP considera que la unitat política entorn el 9-N és irrecuperable a través d'aquestes converses. I donat que no albira que surti res positiu d'aquestes reunions, la formació dóna per tancada la seva participació a les negociacions.

“És un espectacle que no se'l mereix ningú. Entenem que aquest no és l'esquema correcte i ens retirem”, ha lamentat. El diputat de l'esquerra independentista reconeix que la seva pròpia formació ha tingut part de responsabilitat en què les negociacions no hagin fructificat

“La CUP entén que el terreny dels partits és un terreny verinós i ens estem quedant enganxats en el fangar de les discussions”, ha constat.

Segons ell, a partir d'ara la CUP no cercarà les solucions per al 9-N a través de les negociacions entre partits sinó a través del treball “a carrer”. “A partir d'aquesta setmana iniciem la campanya pel 9-N”, ha avançat.

Una campanya amb la que pretenen mobilitzar la ciutadania per participar el proper 9 de novembre, sigui quina sigui la forma en la que finalment es materialitzi.

Malentesos contraproduents

Precisament la roda de premsa del portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, en la que anunciava un preacord amb la CUP pel 9-N ha estat un dels detonants que ha fet replantejar-se la posició a l'esquerra independentista. Arrufat ha reconegut que les paraules d'Homs no eren una “mentida total”, però tampoc no deien tota la veritat.

El govern va telefonar durant el cap de setmana als diputats de la CUP per comunicar-los que acceptaven 8 dels 11 punts que havien plantejat pel 9-N. Segons Arrufat la CUP va veure amb bons ulls la decisió del govern, però en cap cas es va plantejar que existís un preacord amb l'executiu fins que no s'inclogués també en les converses a ERC i ICV-EUiA. “La comunicació d'ahir d'Homs no deia una mentida total. Però el primer error que feia era brandar que ells havien acceptat vuit condicions com un arma, com un trofeu. Això va generar la reacció oposada en els altres dos actors”, ha explicat.

La CUP ha decidit no plantejar cap escenari posterior al 9 de novembre per no perjudicar la mobilització ciutadana. Encara que des d'ERC i ICV-EUiA i fins i tot des d'Òmnium i l'ANC s'hagi instat el govern a convocar eleccions, Arrufat ha insistit que la CUP no participarà d'aquest debat per no treure importància al 9-N.

“El que haguem de demanar i exigir ho farem després del 9 de novembre. Tota discussió política que es produeixi abans tendeix a situar el 9-N en una posició marginal”, ha advertit. “No ens dóna la gana que amb una suspensió de la llei de consultes i del decret, el 9-N acabi diluint-se”, ha reblat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia