cultura

Joan Domènech presidirà la Fundació Prudenci Bertrana

El patronat aprovarà en els pròxims dies el relleu d'Esteve Vilanova, que deixa el càrrec per cansament, després de 12 anys

El nou president tindrà en perspectiva el 50è aniversari del premi

El professor i historiador Joan Domènech i Moner (Lloret de Mar, 1943) serà el nou president de la Fundació Prudenci Bertrana, entitat organitzadora dels Premis Literaris de Girona. El patronat de la fundació aprovarà en els pròxims dies el seu nomenament, com a relleu d'Esteve Vilanova, que deixarà el càrrec per cansament, després de dotze anys al capdavant de la fundació. Vilanova va ser nomenat el 2 de desembre del 2002, en substitució de Salvador Carrera, i durant el seu mandat ha contribuït a consolidar els premis gironins, amb el Prudenci Bertrana al capdavant, entre els guardons més prestigiosos del món literari català i també entre els més ben dotats econòmicament parlant.

Joan Domènech i Moner fa molts anys que està vinculat com a patró a la Fundació Prudenci Bertrana i ara tindrà, com a principal repte a mitjà termini, la celebració de la 50a edició del premi Prudenci Bertrana de novel·la, que s'atorgarà el 2017. El premi va néixer el 1968 –quan el va guanyar Manuel de Pedrolo, amb Estat d'excepció– com una resposta de la societat civil gironina a la creació d'un premi literari institucional en castella, l'Inmortal Ciudad de Gerona. Posteriorment es van anar afegint a la llista dels Premis Literaris de Girona el Miquel de Palol de poesia, el Carles Rahola d'assaig, el Ramon Muntaner de literatura juvenil, el Cerverí de lletres de cançó i el premi Lletra per a projectes digitals de i sobre literatura catalana.

Joan Domènech i Moner va ser el primer alcalde democràtic de Lloret de Mar (1979-1983) i president de l'àrea de Cultura i Ensenyament de la Diputació (1995-1996), càrrec que va deixar quan va ser nomenat delegat de Cultura de la Generalitat a Girona (1996-2003). Posteriorment ha continuat exercint el seu compromís social i cultural com a membre de la Fundació Prudenci Bertrana, la Fundació Fita, la Fundació Valvi, el Patronat Eiximenis de la Diputació i el Centre d'Estudis Selvatans, així com de diverses entitats lloretenques com ara l'Obreria de Santa Cristina i el Club Marina-Casinet.

L'esperit dels inicis

Esteve Vilanova ha sabut mantenir en els últims anys dels premis Bertrana l'esperit combatiu dels seus inicis a final dels anys seixanta, traslladant-lo a aquest nou context històric transcendental per al futur del país. “La història ens torna a convocar”, va dir Vilanova el 18 de setembre passat a l'Auditori de Girona, en l'últim acte de lliurament dels premis, convertit ara en l'últim de la seva presidència, en el qual no hi va haver indicis d'aquest relleu al capdavant de la fundació. Segur que Vilanova va tenir molt a veure amb l'escenografia d'aquell acte: una gran senyera envoltant una urna electoral.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia