Societat

La defensa del català té premi

La Plataforma per la Llengua convoca la segona edició del Premi Martí Gasull a favor del català

Els aspirants a succeir l'Assemblea de Docents de les Illes Balears tenen fins al 3 de novembre per presentar-s'hi

L'escriptor Jaume Cabréformarà part del jurat
que elegirà els tres candidats finalistes

La Plataforma per la Llengua ha posat en marxa la segona edició del Premi Martí Gasull creat en memòria del fundador d'aquesta entitat, Martí Gasull i Roig, mort el gener del 2012 en un accident de muntanya a l'Himàlaia, amb l'objectiu de reconèixer els que treballen en favor de la llengua catalana.

Segons les bases del premi, el guardó es lliurarà a persones físiques o jurídiques que hagin contribuït de manera notable a la millora de la situació de la llengua en tot l'àmbit lingüístic català. Tothom qui vulgui presentar-s'hi ho pot fer fins al 3 de novembre. A partir d'aquella data, un jurat format per l'escriptor Jaume Cabré, l'escriptor Carles Torner, el professor i escriptor eivissenc Bernat Joan, l'escriptora valenciana Roser Serrano, el director del Centre de Normalització Lingüística, Jordi Manent, el membre fundador de la Plataforma Bernat Gasull, i el president de l'entitat, Òscar Escuder, escollirà tres finalistes, el nom dels quals es donarà a conèixer el 8 de gener. El premi, que està dotat amb 3.000 euros i un guardó de l'orfebre i joier Joaquim Capdevila, es lliurarà el febrer del 2015.

El guanyador de la primera edició del Premi Martí Gasull i Roig va ser l'Assemblea de Docents de les Illes Balears per la seva lluita contra el pla de trilingüisme del govern de José Ramón Bauzá, que preteniaposar fi al model d'escola en català de les Illes. Els mestres van fer una vaga que va durar les tres primeres setmanes del curs passat. El Tractament Integrat de Llengües (TIL) ha estat recentment tombat pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) i molts centres educatius han tornat al model lingüístic anterior.

Els altres dos candidats en la primera edició del Premi van ser l'Amical Wikimedia, responsable de la Viquipèdia en català, i l'activista pel valencià d'Elx Joan-Carles Martí. En la votació popular hi van participar més de 4.000 persones, i hi va haver més d'un centenar de propostes de candidats.

El premi Martí Gasull i Roig es va instituir en reconeixement al fundador de la Plataforma per la Llengua, mort el 23 de setembre del 2012. El decés de l'activista va desfermar una multitud de mostres de condol, i l'octubre del 2012 Gasull va rebre la Creu de Sant Jordi a títol pòstum. També va ser guardonat amb la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia