Política

Mas i Junqueras aparquen la crisi i es bolquen en el 9-N

El president i el líder d'ERC sumen esforços per una participació massiva després d'una reunió a Palau

El republicà manté l'exigència de les eleccions que Mas només preveu en clau plebiscitària

Acord per no perjudicar el 9-N. Les discrepàncies sobre les eleccions anticipades o plebiscitàries, a partir de l'endemà. El president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, es van reunir ahir durant una hora al Palau de la Generalitat per segellar una treva que garanteixi l'èxit de participació en la consulta alternativa. Junqueras manté la necessitat que hi hagi unes “eleccions immediates” per aconseguir la independència i Mas, segons diverses fonts, no preveu moure fitxa fins a tenir els resultats de la convocatòria del novembre. Les posicions es mantenen on eren, però amb el compromís de no enterbolir el 9-N. Durant la reunió no van abordar, segons Junqueras, la proposta de Mas per transformar les pròximes eleccions en la “consulta definitiva” amb una llista unitària independentista que obtingui la majoria absoluta.

Després dels múltiples contactes dels últims dies entre els partits sobiranistes, Mas i Junqueras van segellar al màxim nivell el suport dels republicans al procés participatiu. Era l'escenificació de l'acord per aparcar les discrepàncies públiques sobre la reformulació governamental del 9-N i els moviments preelectorals que havien acabat de trinxar la unitat dels partits sobiranistes i amenaçaven de perjudicar la mobilització. El gest arribava després d'una primera jornada, la de dimarts, de consensuada rebaixada de tensions tant per part d'ERC com de CiU, i amb la determinant decisió de la CUP de sortir d'una negociació de “suma zero” i de “guerra freda”. Junqueras va demanar la reunió a Mas per missatge i van acordar trobar-se l'endemà.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va emmarcar la trobada en la “insistència de buscar el comú denominador des de la posició de cadascú”. Tant des del govern com des d'ERC es van evitar els qualificatius positius sobre la reunió un cop païdes les suspicàcies amb què s'interpreten els gestos de tots els actors en el procés. De fet, Junqueras manté la seva desconfiança sobre l'estratègia del govern i no està disposat a donar un xec en blanc a Mas després del trencament definitiu de la unitat en la cimera del Palau de Pedralbes. En sortir a la plaça de Sant Jaume, el líder dels republicans suggeria que “el clima de confiança” que ha blindat l'entesa entre els socis de governabilitat durant gairebé dos anys no es recuperarà d'un dia per l'altre: “La confiança es construeix amb l'acció, amb la feina conjunta.” La tesi del líder d'Esquerra és que els lligams s'aniran refent “a mesura que anem fent la independència de Catalunya”, va dir.

La necessitat d'evitar que les discrepàncies entre els partits del bloc proconsulta perjudiquin la votació participativa i, de retruc, afebleixin el procés davant d'un bel·ligerant govern espanyol han imposat una pau temporal entre els vells socis de governabilitat. Fonts del govern van remarcar la voluntat coincident de Mas i Junqueras per deixar enrere les “polèmiques” quan falten disset dies per la cita amb les urnes.

Tot i la insistència dels republicans sobre els comicis i la crida de la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, perquè es facin d'aquí a tres mesos, el president de la Generalitat no preveu obrir el meló de les plebiscitàries fins després del 9-N, en què, per primer cop, es comptarà inequívocament el suport social a la independència.

LA FRASE

Aquest clima de confiança el construirem a mesura que anem fent la independència
Oriol Junqueras
pRESIDENT D'ERC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia