Economia

L'atur, per sota del 20%

Segons la darrera EPA, l'atur a Catalunya se situa en el 19,1%, el nivell més baix des del 2011

El govern parla de recuperació perquè es van crear 34.800 llocs de treball

Hi ha 149.200 aturats menys

La indústria és
el sector que més ha crescut en termes relatius

Es tracta encara d'una taxa alta, però és la més baixa que s'ha registrat en els darrers anys en un trimestre i, el que és més important, marca una tendència a la baixa. La taxa d'atur va quedar situada durant el tercer trimestre de l'any en el 19,1% a Catalunya, segons la darrera enquesta de població activa (EPA), publicada ahir per l'Instituto Nacional de Estadística (INE), que xifra en el 23,67% la taxa en el conjunt de l'Estat espanyol.

Tenint en compte que un any abans se situava en el 22,84% i en fa dos, en el 22,56%, és una millora important. De fet, se situa a nivells del 2011, quan la taxa del tercer trimestre va ser del 19,43%.

El govern català es va felicitar ahir d'unes dades que ja s'esperava que fossin positives, perquè tradicionalment el tercer trimestre –que inclou els moviments en el mercat laboral dels mesos de juliol, agost i setembre– està condicionat per la temporada turística, amb l'estacionalitat que comporta l'ocupació en el sector de serveis. Amb tot, el cert és que es van crear 34.800 llocs de treball, que la població ocupada total va superar els tres milions de persones (3.074.800 persones) i que la població aturada es va reduir en 149.200 persones en el transcurs d'un any, i hi va haver una xifra global de 726.100 persones sense feina.

“Ens estem recuperant”, explicava ahir el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, “no amb la suficient velocitat però Catalunya està guanyant la lluita contra l'atur”, deia. “Interanualment, hem registrat la millor variació des de la crisi”, explicava, fent referència al descens del 17% en el nombre d'aturats, “i sumem quatre trimestres consecutius en què els resultats són millors que un any enrere”. La població ocupada ha augmentat un 2,3% en l'últim any.

Amb tot, Puig assumia l'estacionalitat que comporta analitzar els moviments d'ocupació durant un tercer trimestre i reconeixia que “probablement la setmana vinent avançarem dades negatives sobre l'atur del mes d'octubre”.

Puig va voler destacar l'empenta del sector industrial, que és el sector que més creix durant el període en termes relatius, i assegurava que “està arrencant amb força”, amb un increment en l'ocupació del 3% en relació amb el trimestre anterior. De fet, hi ha hagut els millors resultats en aquest sector des de l'any 2008. “I tenint en compte que la majoria de les contractacions s'hauran dut a terme al mes de setembre, ens fa esperar el millor”, s'animava Puig.

Però tot i alguns indicadors en positiu, les dades de l'EPA també ofereixen certes ombres. És el cas dels aturats de llarga durada –un 4,8% més que un any abans–, que ja representen el 61,1% del total de població aturada, és a dir, 443.700 persones. També la taxa d'atur entre els joves continua sent elevada, i s'ha situat en el 47% entre els joves de 16 a 24 anys i en el 32% en els joves de 16 a 29 anys.

I la població activa continua a la baixa, amb una reducció de més de 80.000 persones en relació amb un any abans, entre les quals s'han d'incloure tots els immigrants que tornen als seus països d'origen, però també els aturats catalans –entre ells, molts joves– que marxen a l'estranger per completar la formació o per buscar feina. “Aquest fenomen anirà a la baixa en paral·lel a la recuperació econòmica”, avisava el conseller Puig, que dibuixava un escenari econòmic en què “avui el got és més mig ple que més mig buit i l'evolució anual del país continuarà sent positiva”.

Ens recuperem, no amb la suficient velocitat però estem guanyant la lluita contra l'atur
Felip Puig
Conseller d'empresa i ocupació
La lentíssima creació d'ocupació és insuficient per reduir l'atur, a aquest ritme caldran molts anys
Cristina Faciaben
Secretària de socioeconomia CCOO
Els aturats ja no busquen feina, o marxen a l'estranger davant la falta d'expectatives
Laura Pelay
SECRETÀRIA de TREBALL de la UGT
El 39% de la nova ocupació en el darrer trimestre a l'Estat és a compte del mateix treballador
Àngels Valls
Professora d'Esade

Pels sindicats, massa aturats per dir-ne recuperació

Si pel conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, el got cada trimestre és més ple que en el trimestre anterior, els sindicats continuen pensant que fa falta omplir-lo.

Cristina Faciaben, secretària de socioeconomia de CCOO de Catalunya, es lamentava ahir que “la lentíssima creació d'ocupació és insuficient per reduir l'atur i que a aquest ritme de creixement caldran molts anys per assolir nivells suportables”. El sindicat manté que no es pot parlar de recuperació quan els nivells de desocupació continuen sent tant alts.

La UGT tampoc se'n felicitava perquè, “malgrat la reducció de l'atur, la caiguda de la població activa ens indica que les persones que es troben en situació d'atur ja no busquen feina, o marxen a l'estranger davant la falta d'expectatives laborals”, una situació que els preocupa, segons Laura Pelay, secretària d'estat del benestar i treball del sindicat.

De la mateixa manera, la professora d'Esade Àngels Valls feia veure que una part de la recuperació de llocs de treball és deguda a l'autoocupació i al fet que molts aturats decideixen posar-se a treballar pel seu compte. El percentatge al conjunt de l'Estat espanyol, segons Valls, arriba al 39%. En la seva línia, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, afirmava ahir que les dades de l'EPA confirmen que l'executiu espanyol està “fent el correcte perquè s'obri una etapa de creació d'ocupació, que és el que necessita Espanya”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia