Política

Oleguer Pujol, imputat per frau i blanqueig de capitals

La Policía Nacional escorcolla la casa del fill petit de l'expresident de la Generalitat unes vuit hores

El duen a comissaria i queda en llibertat

El jutge Pedraz investiga set operacions immobiliàries

Oleguer Pujol Ferrusola és des d'ahir el tercer dels set fills de l'expresident de la Generalitat de Catalunya que ha estat imputat en una causa penal. Agents de la policia espanyola van detenir-lo a casa seva prop de vuit hores i el van deixar en llibertat amb càrrecs pels delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals, com el seu germà gran, Jordi Pujol, però en una causa i per un jutge de l'Audiencia Nacional diferent.

A dos quarts de nou del matí d'ahir, el fill petit de l'expresident va obrir la porta de casa seva, al número 41 del carrer Teodor Roviralta de Barcelona, a una desena d'agents de la unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policía Nacional, que coordinats per la fiscalia anticorrupció i sota les ordres del jutge Santiago Pedraz, van escorcollar casa seva en cerca de proves que confirmin que ha utilitzat diners amagats en paradisos fiscals per pagar set operacions immobiliàries a l'Estat espanyol, i així blanquejar-los. A un quart de cinc de la tarda, els agents sortien de casa de Pujol carregats amb caixes de documents i ordinadors. La policia va endur-se Oleguer Pujol a la comissaria de la Verneda, on poc després va quedar en llibertat amb càrrecs en negar-se a declarar.

A mig matí, i davant la confusió inicial, des de Madrid, es va aclarir que el jutge Pedraz no havia ordenat pas la detenció d'Oleguer Pujol. I és que la fiscalia anticorrupció deia en un comunicat que havia detingut Pujol, i el seu soci Luis Iglesias (cunyat de l'exministre de Treball Eduardo Zaplana), a Madrid, “per facilitar les entrades i els escorcolls i perquè la permanència en dependències policials resultaria desproporcionada”. Tota persona detinguda, però, té dret a estar present en els escorcolls en què es recullen proves en contra seu. Per això Oleguer Pujol, amb el seu advocat Cristóbal Martell, van presenciar l'escorcoll policial.

La querella de Guanyem

L'actuació policial és fruit de la querella que van presentar les formacions Guanyem i Podem, com a acusació popular, contra la família Pujol. El titular del jutjat central d'instrucció 1, el magistrat Santiago Pedraz, va admetre, el 2 d'octubre passat, només les accions que podien ser il·lícites d'Oleguer Pujol, tot argumentant que en alguns dels fets suposadament delictius ja estan judicialitzats. En concret, el jutge Pablo Ruz investiga des de finals del 2013 Jordi Pujol Ferrusola, i un jutjat de Barcelona, l'herència no declarada i confessada per l'expresident. Precisament, ahir Ruz va imposar la fiança de 10.000 euros al partit Unión, Progreso y Democracia (UPyD) per personar-se en la causa.

La formació d'Ada Colau, en un comunicat, es congratulava ahir de l'actuació del jutge Pedraz i recordava que, en la seva querella sol·licitava l'escorcoll de domicilis i empreses implicades en els negocis d'Oleguer Pujol. Guanyem va afegir que intentarà personar-se en les altres causes obertes contra la família Pujol. L'actuació també s'ha avançat perquè la fiscalia especial contra la corrupció i la criminalitat organitzada (anticorrupció) va aportar més indicis al magistrat Pedraz.

A més de l'escorcoll a Barcelona, la fiscalia va informar que ahir també es van fer set escorcolls més a Madrid, València i Melilla, en una quinzena d'empreses relacionades amb el fill petit de l'expresident. En total, van intervenir-hi uns 60 agents. En els diferents escorcolls policials, com en la casa d'Oleguer Pujol, es van utilitzar gossos per trobar diners en metàl·lic. El resultat va ser negatiu, segons fonts policials. Els agents també van clonar la majoria de servidors informàtics, tasca que pot durar hores.

Del total d'empreses, dotze, segons informava Efe, tenen el domicili fiscal al carrer Eduardo Dato de Madrid i són: Drago Capital, Somos Servicios y Gestiones, Longshore, GI Investments, Ursus Alpha, Jasmund Spain, Trisola Servicios y Gestiones, Step Negocios, Orchard Spain, Ampuria Capital, Silvercode Investment Socini i Canga Real Estate. La policia també es va desplaçar als número 30 i 116 del passeig de la Castellana, on hi ha el domicili social de Drago, com també a dues botigues d'informàtica perquè poden subministrar informació del cas. A València, els agents van escorcollar Incola Ciudad i New Positively, i a Melilla van entrar al domicili de Tres Forcas.

El magistrat Pedraz espera conèixer el contingut de la documentació recollida abans de citar a declarar Pujol com a imputat, segons fonts judicials.

LES FRASES

S'ha detingut dues persones per facilitar l'escorcoll i perquè la permanència en dependències policials resultaria desproporcionada

LES XIFRES

Els dos detinguts, a Madrid i a Barcelona, han quedat en llibertat en qualitat d'imputats per blanqueig i contra Hisenda
nota de LA fiscalia anticorrupció
3
fills de l'expresident
de la Generalitat estan imputats en tres causes penals diferents: Jordi, Oriol i Oleguer.
7
escorcolls
més ha fet la Policia en empreses a València, Melilla i Madrid, i a casa del soci de Pujol Luis Iglesias.

Oficines per 2.177 milions d'euros

De les set operacions immobiliàries sota sospita, hi ha l'adquisició de 1.152 oficines del Banc de Santander per part de la societat Somos Servicios y Gestiones, d'Oleguer Pujol, amb un cost de 2.177 milions d'euros. També s'analitza la compra d'edificis de Bankia per part de Step Negocios i Ursus Alfa.

A més, en la interlocutòria d'admissió de la querella, el jutge Santiago Pedraz exposa que Pujol va disposar d'“una important quantitat de diners d'origen desconegut i procedent de les illes Verges”, un paradís fiscal, per comprar un hotel a les Canàries,i que participa en societats en les quals hi ha socis que són mercantils domiciliades a Luxemburg i Holanda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia