Política

Rajoy es fixa en els funcionaris del 9-N

La Moncloa busca escletxes legals en les “instruccions” als empleats públics i als directors dels instituts per intentar prohibir la nova consulta

L'executiu català no ha enviat
cap circular als centres escolars

Mariano Rajoy està buscant qualsevol argúcia legal per impedir el nou 9-N, encara que en un primer moment va provar de ridiculitzar el procés. Des de fa dies, el govern espanyol ha apujat el to i ara fixa la mirada en els funcionaris que hi participaran com a voluntaris i en els directors d'instituts que coordinaran la logística de la votació. L'últim moviment en aquesta ofensiva ha estat encarregar un informe al Consell d'Estat, el pas previ per anar al TC, com ja es va fer amb l'anterior consulta que es va prohibir. El PP ha sol·licitat l'estudi amb caràcter d'urgència perquè en el Consell de Ministres de divendres es pugui formalitzar, si cal, la impugnació. L'executiu català es mostra convençut que Madrid tindrà moltes dificultats per vetar el 9-N, sobretot tenint en compte que no hi ha cap decret de convocatòria ni cap base de dades prèvia sobre els votants ni tampoc s'ha fet públic en quin marc legal es basa.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va aportar ahir noves pistes sobre la teranyina jurídica que intenta teixir el PP contra la consulta alternativa. L'Advocacia General de l'Estat –i ara segurament també el Consell d'Estat– analitza les “instruccions” que s'estan donant als empleats públics i als responsables dels centres escolars per veure si són il·legals. “Podrien ser un frau de llei. Es pretén aconseguir un resultat prohibit a través d'un camí alternatiu”, va subratllar el titular de Justícia a RNE. Només va insistir que s'està avaluant la documentació i la possible existència de circulars als funcionaris o als ajuntaments i després ja es decidirà què es fa. També va afirmar que el nou 9-N presenta poques garanties perquè no hi ha cens ni tampoc un control detallat del recompte. En la mateixa línia, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que la reformulada convocatòria “és contrària a la Constitució i perjudica els catalans perquè no té ni una sola garantia democràtica”.

Aquest discurs de la por va ser reforçat per Societat Civil Catalana, que va denunciar que el govern català carrega sobre els directors dels centres escolars la responsabilitat de cedir les claus de les instal·lacions a “voluntaris” en un procés que no té el control d'una “administració electoral”.

Sense pressions

En aquests moments, però, no hi ha cap instrucció escrita als directors d'instituts ni tampoc cap documentació sobre què s'ha de fer el dia de la votació. Fa una setmana sí que es va celebrar una reunió en què personal del govern va explicar als responsables d'aquests equipaments la logística del 9-N. Se'ls va demanar que facilitessin un coordinador del centre, que serà l'encarregat de dirigir l'operació des de dissabte fins a diumenge a la nit, és a dir, la col·locació de les urnes, les meses, les paperetes, els accessos a l'edifici, etcètera.

També es va deixar clar que si cap membre de l'equip directiu no volia assumir aquestes tasques, la Generalitat ja aportaria un substitut. “En cap moment ens vam sentir pressionats. Si aquell dia no vols ser al centre, et donen totes les facilitats per no ser-hi”, manté un director d'institut, que estarà al capdavant del recinte escolar.

A hores d'ara està previst que hi hagi 1.258 col·legis electorals repartits per tot Catalunya i 6.433 meses, que estaran controlades per 38.706 voluntaris, uns quants milers dels quals seran funcionaris –l'última quantitat que es va donar va ser de 6.120– que ajudaran els membres de les meses electorals. Fonts de Governació sempre han reiterat que no es podrà actuar contra ells com passava en l'anterior format de la consulta, perquè són simples voluntaris.

En aquesta cascada de declaracions, ahir un altre ministre va dir-hi la seva. El titular de Defensa, Pedro Morenés, va comentar que el nou format és “esperpèntic” i suposa una “certa vexació en general cap a la població de Catalunya i cap a aquells que es vol manipular”.

En contraposició, el president del Congrés, Jesús Posada, va instar Rajoy a afrontar la situació que es viu a Catalunya “no dient que els catalans no tenen raó”, sinó “escoltant-los”, perquè “potser en alguna cosa sí que en tenen”. Segons Posada, el 9-N culminarà un camí que “entre tots hem fet que sigui equivocat” i a partir de llavors cal fer esforços per “millorar” l'encaix de Catalunya a Espanya i perquè els catalans se sentin “satisfets” dins de l'Estat i a Europa.

LES FRASES

Podria ser un frau de llei. Es pretén aconseguir un resultat prohibit a través d'un camí alternatiu
Rafael Catalá
MINISTRE DE JUSTÍCIA
[El nou 9-N] és contrari a la Constitució i no té ni una sola garantia democràtica
Soraya S. de Santamaría
vicepresidenta espanyola
Hem de tranquil·litzar la població, perquè el 9 de novembre podrem votar
Mercè Conesa
PORTAVEU DE CDC
Si el 9-N se suspèn, Mas s'ha de mantenir fidel a la voluntat que tenen els catalans de dir-hi la seva
Anna Simó
PORTAVEU D'ERC

ERC exigeix a Mas que mantingui el nou 9-N tant sí com no

ERC va exigir ahir a Artur Mas que es mantingui “fidel” amb el compromís del 9-N i que el procés participatiu se celebri, encara que La Moncloa o el Tribunal Constitucional (TC) el vetin. Tot i això, els republicans van reconèixer que no han parlat d'aquesta qüestió amb el president de la Generalitat i recorden que la CUP ja va intentar arrencar aquesta “fermesa” al govern i no ho va aconseguir. En aquest mateix sentit, van defensar el paper dels funcionaris voluntaris en el 9-N. “Són gent adulta i decidiran tots sols si volen donar suport o no a un procés participatiu que encaixa en les competències de la Generalitat”, va assenyalar la portaveu d'ERC, Anna Simó. Per la seva part, CDC va “tranquil·litzar” la població davant les amenaces de Mariano Rajoy i va subratllar que estan “determinats” a aconseguir que els ciutadans puguin votar. La portaveu de CDC, Mercè Conesa, va matisar que primer cal veure si l'Estat espanyol té arguments per recórrer-hi: “No ens posem la bena abans de la ferida. Estem confiats”, va afegir-hi.

El secretari general d'ICV, Josep Vendrell, també va destacar que si Madrid impedís el nou 9-N seria “un gravíssim error que se superposaria als altres que ha comès el govern del PP”, mentre que el líder del PSC, Miquel Iceta, no veu “motius per entorpir” el 9-N ni per impugnar-lo perquè “no és una consulta”. El socialista va convidar Mas i Rajoy a deixar de “jugar al gat i la rata” i a posar-se a “treballar per buscar una sortida”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia