Política

El govern no preveu aturar el 9-N

L'executiu de Mas no considera que un vet del TC a una part del dispositiu pugui frenar el procés de participació

Homs alerta de l'amenaça a la llibertat d'expressió

“No es pot prohibir allò que no es fa.” El govern no creu que la possible impugnació de l'Estat a una part del dispositiu del nou 9-N paralitzi la consulta alternativa i adverteix que un altre vet podria atemptar contra el dret a la llibertat d'expressió. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va repetir ahir insistentment que Mariano Rajoy no podrà aturar la convocatòria perquè no es tracta d'un referèndum, a diferència del que assegura La Moncloa. A criteri de la Generalitat, les competències autonòmiques genèriques sobre participació ciutadana a què s'acull la cita amb les urnes protegeix l'actuació del govern de Mas, que també ha evitat aprovar decrets, resolucions o acords sobre el nou 9-N d'obligada publicació al DOGC i que siguin impugnables al Tribunal Constitucional i, per tant, suspesos de manera cautelar i automàtica quan ho demani l'executiu de Rajoy. La bel·ligerància de Madrid és inequívoca i compta amb l'aval del PSOE. El president espanyol va reiterar des del Senat que només oferirà la Constitució i la llei als que han convocat de manera “unilateral” el 9-N.

El govern català qüestiona l'ajustament al dret dels arguments que pugui esgrimir l'advocat de l'Estat per suspendre la consulta alternativa, en espera del pronunciament del consell d'estat. “El que fan no té res a veure amb l'estat de dret sinó amb una posició partidària i al marge de la llei”, va etzibar el també conseller de la Presidència. L'executiu català considera que la “seqüència declarativa” amb què l'executiu espanyol ha passat de menystenir la convocatòria a equiparar-la amb un referèndum sense garanties democràtiques genera “desconcert” i és una estratègia “partidària”. La tesi amb què el gabinet de Mas explica el canvi tàctic de La Moncloa és el suport en bloc que hi han acabat donant els partits proconsulta al nou 9-N tot i les desavinences inicials que van trencar el consens.

Homs va garantir que el govern tirarà endavant el procés participatiu en els termes previstos, perquè veu molt difícil una impugnació que aturi tota la jornada i considera que es podria sobreposar a la suspensió d'una part de l'operatiu: “El continuarem fent com el fem”, va dir el conseller de la Presidència, assegurant que esgotaran tot el que estigui al seu abast perquè hi hagi urnes el 9-N.

El govern no va aclarir si està disposat a desobeir el Tribunal Constitucional, tal com li demanen ERC, ICV-EUiA i la CUP, si es produeix una suspensió global del procés participatiu. Malgrat el seu rebuig a explorar aquest escenari, el portaveu governamental va assenyalar que si l'Estat vetés la consulta alternativa es reuniria el Pacte Nacional pel Dret a Decidir per consensuar el camí a emprendre amb els partits i representants de la societat civil.

El gabinet de Mas intentarà esquivar els obstacles jurídics que pugui interposar l'Estat. De fet, no veu gaire recorregut a la via de l'alt tribunal amb què Rajoy sí que va aconseguir frenar la consulta a través de la suspensió del decret i de la llei de consultes. La del contenciós administratiu, d'altra banda, obre un flanc d'actuació lent que tampoc podria aturar la convocatòria de la setmana vinent. Homs va afegir que si d'alguna manera es prohibeix el procés participatiu s'entraria en un “terreny tremendament complicat” en què es veuria vulnerat el dret a la llibertat d'expressió. “Si l'objectiu de tot això és que no es pot fer res de res, s'ho hauran carregat tot”, va advertir. Com que el procés participatiu es basa en la col·laboració de voluntaris, i segons el govern els funcionaris que hi participin no tindran tasques específiques assignades, Homs va posar en dubte que l'Estat pugui aplicar “maneres de fer del segle XVIII o XIX” en un règim de “llibertat i democràcia”. “Algú creu de debò que al segle XXI en un estat de dret no es pot ser voluntari d'una causa?”, va preguntar Homs. Mas avaluarà avui la determinació de l'Estat de frenar el nou 9-N en la sessió de control al Parlament.

LES FRASES

Què prohibirà el TC? Que els funcionaris, per la raó de ser funcionaris, no poden ser voluntaris? Em semblaria més que ridícul, inaudit
No puc pensar que això pugui ser prohibit. No pot ser suspès i continuarem fent el que fem
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA

40.930 voluntaris: la xifra final

El recompte final de voluntaris per al 9-N és de 40.930, segons va informar ahir al vespre el govern. La xifra dobla el nombre de persones que el mateix Artur Mas va anunciar que es necessitaven per tirar endavant el procés participatiu. Durant els pròxims dies l'executiu en determinarà les funcions i les comunicarà als implicats. Segons fonts del govern, no es preveu que els funcionaris que s'han inscrit com a voluntaris tinguin funcions específiques diferenciades de la resta. En canvi, l'executiu compta amb 684 voluntaris que faran de coordinadors municipals als llocs on no hi ha un institut de secundària com a punt de votació. 4.170 voluntaris provenen de l'àmbit de l'ensenyament: s'han implicat en el procés com a voluntaris relacionats amb els centres de secundària en què es podrà votar. Es tracta de professors, personal administratiu i membres d'associacions de pares.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia