Infraestructures

El TAV propicia millores en 5.000 pisos de l'Hospitalet

L'Estat paga els tres milions que faltaven per completar els ajuts als barris perjudicats per les obres

Més de 20.000 veïns han reformat habitatges i zones comunes amb els 17 milions aportats

L'arribada del tren d'alta velocitat (TAV) a Barcelona va suposar, el 2007, un absolut desgavell a l'Hospitalet, amb una successió d'esvorancs que van causar talls al servei ferroviari i una extensió de les obres que va comportar importants molèsties sobretot als barris de Bellvitge i el Gornal. La llavors ministra d'Habitatge, Carme Chacón, va signar un conveni amb l'Hospitalet –i un altre amb Barcelona– pel qual l'Estat es comprometia a aportar 17 milions d'euros per compensar els veïns per les molèsties provocades per les obres.

No es tractava d'arreglar els desperfectes, responsabilitat d'Adif, sinó de donar un plus als sis barris per on passava el traçat de l'alta velocitat: el Gornal, Bellvitge, Sant Josep, Santa Eulàlia, la Torrassa i les Planes. El pla preveia subvencionar les reformes que els hospitalencs poguessin fer a l'interior dels pisos i també a les comunitats de veïns. L'Estat no pagava els 17 milions de cop, sinó repartits, de manera que a partir del 2008 es van signar diversos convenis amb l'Hospitalet en què es repartien els diners –el 2008 es va rebre un milió, entre el 2009 i el 2011, quatre milions cada any, i el 2013, un milió –. Ahir es va signar l'últim d'aquests convenis, pel qual l'Estat es compromet a pagar els tres milions que falten dels 17 que es van acordar.

Aquest acord ha propiciat obres de reforma de les quals s'han beneficiat més de 5.000 habitatges i de 20.000 veïns. En total s'han tancat 855 expedients, dels quals 225 corresponen a finques i 630 a habitatges particulars. La reforma de les zones comunes dels edificis comporta una millora per a tots els veïns que hi viuen, motiu pel qual els comptes de l'Ajuntament eleven a més de 5.000 els habitatges beneficiats. Queden encara oberts 88 expedients, cosa que significa que els propietaris han hagut d'avançar els diners. “Les obres estan pràcticament executades i de seguida que tinguem els diners pagarem els veïns. Calculo que serà en un termini màxim de dos mesos”, va avançar ahir l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, que es va mostrar satisfeta d'haver signat l'últim dels convenis. En aquest cas, amb el director general d'Habitatge del Ministeri de Foment, Juan Van-Halen.

Tant Marín com Van-Halen van destacar que els 17 milions han servit per ajudar els veïns i alhora per reactivar l'economia, referint-se a les petites i mitjanes empreses que han dut a terme les obres. Marín va recordar també el viatge que van haver de fer a Madrid l'any passat tots els portaveus municipals, ja que l'Estat va deixar de pagar el 2012 i la visita va servir per reactivar la firma de convenis. “Moltes famílies havien decidit fer obres, i això no es podia aturar perquè hi hagués una crisi”, va defensar ahir Marín.

LA FRASE

En faig un balanç molt positiu. L'Aeri ha permès també generar activitat a les pimes
Núria Marín
Alcaldessa de l'Hospitalet

Obres en cuines i espais comuns

R.M.B.

L'anomenat pla Aeri (àrea especial de rehabilitació integral) ha consistit en subvencions de fins a 3.000 euros en cas de reformes a l'interior del pis, i de fins a 6.000 euros per habitatge en cas d'obres a les comunitats de veïns. En el primer cas, els propietaris han fet reformes en cuines i cambres de bany, així com en canalitzacions i enllumenat. També ho han aprofitat per adequar els pisos, molts amb més de cinquanta anys d'antiguitat, a les noves normatives. Pel que fa als blocs, que s'han sotmès a un estudi previ per part dels tècnics de l'oficina municipal de l'Aeri, s'han aprofitat els ajuts per tractar patologies com ara goteres i per millorar canalitzacions. També s'han abordat actuacions en l'accessibilitat i la seguretat dels blocs, fent un èmfasi especial a adequar els conductes dels subministraments a les exigències actuals, i s'ha treballat en les àrees comunes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia