cultura

Un documental recrea el setge de Girona del 1711

És una producció gironina que compagina entrevistes a historiadors com Joaquim Nadal i Mateu Guitart i recreacions de fets històrics

S'estrena avui, a les set del vespre, al local de CookinGirona

Del 1714 es parla molt de la caiguda definitiva de Barcelona i, amb aquesta, la pèrdua de les llibertats i la sobirania catalanes. Uns anys abans, però, entre el 1710 i el 1712, Girona, com a punt d'alt valor estratègic durant la guerra de Successió, també va patir, a més d'un cruent setge per part de l'exèrcit borbònic que va deixar la ciutat en runes, un posterior bloqueig de l'exèrcit austriacista que pretenia recuperar la ciutat.

Misèries d'una guerra que tot sovint s'han mitificat a través de pintures o gravats, i ara un documental titulat Girona, ciutat de setges vol aportar més llum sobre aquest tema divulgant aquells fets a través del llenguatge audiovisual, mitjançant entrevistes a experts historiadors i recolzant la narració en recreacions històriques.

Jordi Càliz, Jordi Trijueque i Àlex Tremps són els components de la productora gironina CamonStudio responsables de la idea original, producció i realització d'aquest documental, el primer centrat exclusivament en els setges de Girona, com els agrada destacar. Per concebre'l han tingut el suport d'una cinquantena de persones implicades, entre altres Amics del Castell de Quermançó com a coproductors; Joel Colomer i Miquel Àngel Fumanal, de Culturània, sobretot en aspectes del documentalisme històric, i els historiadors Joaquim Nadal i Mateu Guitart com a assessors principals.

“Volem mostrar els fets que provocaren canvis en la manera de viure de la ciutat, la manera d'entendre-la i d'estimar-la”, remarca Àlex Tremps, que també avança que el documental mostra no només com es vivia a Girona durant el setge sinó també abans i després de la guerra per tal que els ciutadans actuals es facin una idea clara de les penúries que van viure.

Altres aspectes, com ara quins van ser els fets que van dur la ciutat al setge o com es van desenvolupar les seves fortificacions, carrers i accessos principals al llarg del temps, també apareixen en aquest documental.

Presentació, avui

L'estrena de Girona, ciutat de setges tindrà lloc avui, a les set del vespre, en un local situat al rovell de l'ou del Barri Vell i per tant de la Girona assetjada, el CookinGirona (carrer de la Força, 13).

LA DATA

29.12.1710
Capitula el castell de Montjuïc i s'emplacen bateries d'artilleria al puig d'en Roca per bombardejar Girona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia