Societat

Malestar a Mifas per la puja de les quotes de la residència

Els usuaris del centre han escrit una carta a la consellera Munté en què li demanen que no apliqui els nous preus

El president de l'entitat adverteix que alguns discapacitats hauran de deixar el centre

Els usuaris de la residència que l'associació de discapacitats físics Mifas té a Girona han escrit una carta a la consellera de Benestar Social i Família. Neus Munté, en què li expressen el seu rebuig a l'increment de les quotes que paguen per la plaça residencial –que són concertades–i li demanen que aturi el canvi de preus. Segons expliquen en la carta, que està signada pels 28 usuaris del centre, el copagament màxim establert ha anat augmentant en els darrers anys fins a arribar als 2.324 euros al mes, xifra que representa un 75% del seu valor, que és de 3.095,20 euros. Amb la nova ordre de copagament, vigent des del maig, el preu podria incrementar-se fins a arribar a cobrir al 99% del cost total de la plaça. “Encara que algú tingui els diners, no hauria de pagar tant per viure en una residència quan no té més opció que viure-hi”, s'exposa en l'escrit. A més, els usuaris li recorden a Munté que aquest any ja han patit la retallada dels diners que poden disposar per a les despeses personals, que han passat dels 199 euros al mes als 132. “Senyora consellera, estem convençuts que vostè és una persona humanitària que té un mínim de sensibilitat amb la nostra situació. Per això li demanem que valori l'impacte real d'aquest decret, que aturi el canvi en les quotes i que el decret no s'apliqui”, afegeixen en la carta, en la qual també li fan arribar la disponibilitat a parlar-ne personalment.

El president de Mifas, Albert Carbonell, assegura que l'augment del copagament “és una vergonya” i adverteix que la seva aplicació obligarà alguns residents a deixar el centre. “Tornarem a la situació de vint anys enrere, en què els discapacitats físics havien de quedar-se reclosos a casa. Un país com Catalunya no es pot permetre aquesta situació”, va manifestar Carbonell.

La nova ordre de copagament de les places residencials suposa en alguns casos un increment de les quotes perquè la Generalitat té en compte, a l'hora de fer el càlcul, el patrimoni de l'usuari. En aquest sentit, des de Benestar Social i Família se sosté que fer-ho d'aquesta manera és de justícia social i garanteix la sostenibilitat del sistema. “Si paguen més els que més tenen es garanteix l'atenció a aquells que tenen menys recursos”, van argumentar ahir fonts de la conselleria. Els representants i els usuaris de Mifas estan pendents de mantenir una trobada amb la directora de Benestar Social a Girona, Montserrat Roure, per tractar d'aquest tema.

LA XIFRA

3.095
euros
és el cost que té una plaça de la residència de Mifas. L'usuari podria arribar a pagar-ne el 99%.
132
euros
al mes és el que rep un discapacitat per a les despeses personals. Abans, aquest import era de 199 euros.

LA FRASE

Aquest augment del copagament és una vergonya i, si s'aplica, retrocedirem vint anys enrere
Albert Carbonell
president de l'associació de discapacitats físics MIfas
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia