Infraestructures

El Síndic investigarà d'ofici la inundació del túnel del TAV

Vol aclarir si s'han vulnerat els drets dels usuaris i la manca d'un pla homologat de seguretat a l'estació

També investigarà, arran de la inundació, l'actuació de les administracions implicades

El Síndic de Greuges investigarà d'ofici si es va produir algun tipus de vulneració dels drets dels usuaris afectats per la inundació durant cinc dies del túnel del tren d'alta velocitat (TAV) a Girona, així com el paper de les administracions implicades en la finalització de les obres. A més, també vol aclarir la manca d'un pla homologat de seguretat al túnel, que es va inundar el 29 de setembre i que va obligar a tallar el servei fins a les cinc de la tarda del 4 d'octubre –quan es va restablir el servei del TAV entre Figueres, Girona i Barcelona–, fet que va obligar els usuaris a fer servir el servei de regionals.

En la investigació d'ofici oberta pel Síndic de Greuges es demanarà informació a les administracions implicades: el Departament de Territori i Sostenibilitat, el Departament d'Empresa i Ocupació (Agència Catalana del Consum), el Departament d'Interior, el Ministeri de Foment (Adif) i l'Ajuntament de Girona.

Compromisos

El regidor responsable del projecte ferroviari de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, no va voler entrar ahir a valorar el paper del Síndic, més enllà de destacar que aquest feia la seva feina i, en aquest sentit, l'Ajuntament era respectuós. Amb tot, Ribas va destacar que tot allò que pugui servir per “ajudar a fer complir els acords” era benvingut. “Aquest és un treball que fa el Síndic en el qual no ens posem. Entenem que els fets ja fa temps que han passat i que ja es va fer una trobada amb l'Estat, en la qual va prendre en consideració el que l'Ajuntament demanava, però ho valorem com un impuls més per solucionar els problemes. Entenem que la feina del Síndic és necessària”, va destacar el regidor responsable del projecte ferroviari. Ribas va remarcar, però, que després de la reunió amb el Ministeri de Foment i la fixació d'un calendari ara s'estava en la fase de veure com s'anaven complint els acords, o compromisos, presos per l'Estat. En aquest sentit, Carles Ribas hi va afegir que l'inici de les obres era imminent.

Amb l'actuació d'ofici, el Síndic vol aclarir dos punts: la vulneració dels drets dels consumidors per la interrupció del servei d'alta velocitat entre Figueres i Barcelona durant cinc dies, i tant el paper com l'actuació de les administracions implicades en la gestió de la incidència. En relació amb el pla de seguretat, es demanarà que es desencalli aquest pla, que encara no ha estat homologat per la Generalitat.

En la cimera que van fer a Madrid representants de Foment i de l'Ajuntament de Girona el 16 d'octubre, es va arribar a l'acord que es taparia l'accés per on va entrar l'aigua –al sector de Mas Gri i Mas Xirgu– que va inundar el túnel del TAV a Girona i que va obligar a interrompre el servei. El més destacat de la reunió va ser que també es va fixar un calendari per completar totes les reposicions que queden pendents, com ara la de la llosa del parc Central, actuació de la qual Adif ja està redactant el projecte.

LA FRASE

No entrem a valorar la feina del Síndic, però pensem que és bo tot el que ajudi a complir els acords
Carles Ribas
regidor responsable del projecte ferroviari

LA DATA

29.09.14
El servei del TAV
va estar suspès del 29 de setembre al 4 d'octubre, a causa de la inundació del túnel.
Les claus

Un moment per buscar solucions, però també responsabilitats

joan trillas

Les obres pactades per a l'estació del TAV a Girona han de començar aquesta setmana, si més no és el que s'ha previst, i així encara ho recordava ahir el regidor de l'Ajuntament de Girona responsable del projecte ferroviari, Carles Ribas. Ara mateix, pel que fa a la problemàtica inundació del túnel, passat ja el moment de la sorpresa pels fets i tot l'enrenou de tenir la línia aturada cinc dies, a més de les contundents crítiques i declaracions fetes des del territori, s'ha entrat en una fase d'acords, si més no pel que fa als compromisos presos pel Ministeri de Foment i Adif amb l'Ajuntament de Girona. L'anunci de la investigació oberta d'ofici pel Síndic de Greuges de Catalunya ara ja és una peça més que pot ajudar a entendre què és el que va passar, en el sentit de si es van vulnerar els drets dels usuaris, quin va ser el paper de les administracions implicades en tota la problemàtica i, també, la manca, en aquell moment, d'un pla seguretat homologat per la Generalitat –una històrica reivindicació dels Bombers i, també, del mateix Ajuntament de Girona–. En espera de l'informe del Síndic, ara tothom està a l'expectativa de com s'aniran desenvolupant aquests compromisos que l'Estat ha pres amb l'Ajuntament de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia