Urbanisme

Barcelona es prepara per multar els bancs amb pisos buits però no vol fer-ho

L'Ajuntament té a punt el programa d'inspecció per recuperar aquests habitatges

Té detectats 398 pisos desocupats en tres barris de la ciutat

L'Ajuntament de Barcelona disposa d'una primera llista de 398 pisos propietat de bancs que estan desocupats i ja té a punt el programa d'inspecció necessari per forçar les entitats financeres, via multa, a destinar els habitatges a lloguer social si es confirma que fa dos anys que són buits. Els pisos estan situats als barris de Ciutat Meridiana, Trinitat Vella i Besòs i el Maresme –on els desnonaments tenen més incidència– i el consistori preveu haver acabat d'inspeccionar-los a final de gener. L'objectiu de l'Ajuntament, però, és aconseguir pisos de lloguer, ja que “posar multes no serveix de res”, com va dir ahir l'alcalde, Xavier Trias, en l'entrevista d'El Punt Avui.

La mesura es deriva de la moció impulsada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca per recuperar habitatges buits de bancs, que el ple de l'Ajuntament va aprovar al gener, i s'emmarca en el programa de captació de pisos desocupats que el consistori ha aprovat aquesta setmana per ampliar el parc d'habitatge públic de lloguer social. “Ara tenim el procediment exacte per poder fer les inspeccions i ens hem assegurat que és irreprotxable des del punt de vista jurídic i administratiu, de manera que podem tirar endavant la mesura amb tranquil·litat i contundència”, va dir el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives. El còmput de dos anys per declarar la utilització anòmala del pis s'iniciarà en la data en què l'Ajuntament hagi confirmat que va quedar buit i, si l'entitat no accepta cap de les mesures per incorporar-lo al mercat de lloguer, podria arribar a sancionar-la amb 90.000 euros.

El president del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, va criticar ahir el fet que el govern només hagi aconseguit la cessió de nou pisos buits en tres anys i també que se n'hagin detectat 398 només en tres barris. “La negociació de Trias amb els bancs és un fracàs imperdonable”, va reblar.

Arribar als 3.000 pisos

Barcelona té ara 2.248 habitatges de lloguer social i la intenció del govern és arribar com més aviat millor als 3.000. La privatització d'aparcaments públics permetrà construir-ne 500 i l'objectiu és generar-ne 500 més amb diverses actuacions pensades per trobar pisos buits. El consistori, en concret, aconseguirà 200 habitatges del mercat privat per destinar-los a lloguer social per un import màxim de 300 euros mensuals –programa que gestionarà la Taula del Tercer Sector– i comprarà 300 pisos per rehabilitar i destinar a famílies vulnerables, dels quals ja se n'han adquirit 62 a Ciutat Vella.

“Hem ajudat 39.486 famílies”

“Hem fet una gran feina en el camp de la mediació i, durant el mandat, hem ajudat 39.486 famílies que es veien forçades a deixar el seu habitatge perquè això no passés, amb una inversió de gairebé 50 milions”. El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, va reivindicar ahir l'esforç del govern en matèria de desnonaments, després que dilluns veïns i activistes es mobilitzessin per aturar-ne una desena a Nou Barris. “De vegades es fa una utilització mediàtica del drama de les persones que amaga tot el que s'està fent, que nosaltres volem que no passi per una certa pornografia pública”, va criticar. Dijous, precisament, se celebrarà a l'Ajuntament un ple extraordinari sobre desnonaments. Vives també va explicar que els ajuts al lloguer social han augmentat pràcticament un 400% durant el mandat, ja que dels 230.000 euros que s'hi van destinar el 2011 s'ha passat aquest any a 900.000 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia