Educació

LA CRÒNICA

L'educació al nou país

Ho repetim molt però en realitat no ens ho creiem: l'educació és molt important. I hauria de ser un dels eixos i reptes principals del nou estat. I per això cal que reflexionem quin model volem, segurament un model molt allunyat de l'espanyol i en el qual s'hauria d'apostar per una educació global, implicant-hi també els pares, amb uns professors amb més formació i contractats a cada centre amb criteris diferents dels actuals. Aquestes van ser algunes de les reflexions que es van sentir ahir al vespre a la Casa de Cultura de Girona en la taula rodona L'educació, un dels reptes del nou estat, organitzada conjuntament per la sectorial d'educació de l'ANC i la llibreria Les Voltes. Tant Àngels Folch, coordinadora de la sectorial, com Elisenda Romeu, membre també de la sectorial i que justament ahir va impartir l'última classe a Calonge, van analitzar alguns dels aspectes que s'han de tenir en compte. Folch va deixar clar que cal “no repetir els errors del sistema educatiu espanyol”, i va apostar perquè “no hi hagi funcionaris sinó servidors públics”, perquè el sistema sigui descentralitzat i per la formació del professorat, un aspecte en què creu que hi ha “molt a millorar”, i va fer autocrítica dient que el col·lectiu educatiu cau massa sovint en “el cofoisme”. En molts casos va coincidir amb Romeu, que també va assenyalar que cal “fer una inclusió real” i sobretot “una política educativa global: des de la llar d'infants fins a la universitat”, i una aposta per una escola pública de qualitat “i gratuïta realment”. Un altre dels aspectes en què van coincidir és que cal continuar i millorar el sistema d'immersió lingüística, i el canvi que hi ha d'haver en la manera de contractar els mestres i professors de cada centre. I sobretot “no canviar de lleis amb cada nou govern”.

A la taula rodona també hi havia Joan Pere Le Bihan, impulsor de La Bressola –la xarxa d'escoles en català a la Catalunya del Nord–, que va afirmar que “el conjunt dels sistemes educatius europeus fa fallida”, i que és una gran oportunitat per a Catalunya poder fer un nou sistema en un nou estat. Va explicar que l'èxit de La Bressola es basa en l'acolliment en català dels nens més grans als petits. En aquest sentit, va subratllar la importància de la llengua que es parla al pati, i va afirmar que el seu diagnòstic per a Catalunya és pessimista. “L'oficialitat, única o no, del català serà paper mullat si no s'usa a la majoria de patis”, va avisar.

Justament ahir la sectorial d'educació de l'ANC va fer públic un manifest –que també es va llegir en l'acte– en què subratlla que la independència és l'única via per garantir un bon sistema educatiu, ja que l'Estat espanyol “fa tot el possible per anorrear” la llengua, la cultura i l'escola catalana. I també s'hi reclama que mentrestant es faci el necessari per evitar patir els efectes de la llei Wert.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia