Societat

Mirades castelleres

Els Castellers del Poble-sec busquen mecenes per fer realitat el Castelloscopi, una videoinstal·lació amb caràcter pedagògic i social

El projecte vol ser una eina per explicar i difondre tota la riquesa del món casteller

Una mirada pot transmetre moltes coses. Alegria, sofriment, angoixa, por... Despulla les persones. Dins d'un castell n'hi ha moltes. Tantes com castellers hi ha al tronc i a la pinya. Captar-les i mostrar-les és el propòsit que s'han marcat els Castellers del Poble-sec amb motiu del seu 15è aniversari (1999-2014). Per fer-ho realitat volen aixecar el Castelloscopi , una videoinstal·lació que projectarà les mirades subjectives dels castellers mentre aixequen una construcció. La intenció és pedagògica: aconseguir la immersió total en el fet casteller. El projecte, que rep el suport de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, està en una fase bastant avançada però necessita finançament. El passat 29 d'octubre van iniciar una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami per intentar recaptar 6.000 euros.

Els Castelloscopi és una estructura metàl·lica d'uns 2,5 metres d'alçada que pretén imitar una construcció castellera. Cadascuna de les parts d'un castell, des del tronc a la pinya, és substituïda per una pantalla que emetrà la visió subjectiva de cada posició. Les imatges, que han estat gravades amb unes ulleres amb càmera, també aportaran informació addicional.

El projecte vol ser una eina per explicar i difondre tota la riquesa del món casteller. I fer-ho de forma innovadora, transmetent les sensacions i emocions que viu cada casteller durant el procés de construcció, des de l'enxaneta al cap de colla, passant per totes les posicions de la pinya. Més enllà de les qüestions tècniques, hi ha la vessant social. Per aquest motiu, també s'ha creat un taller per fer visible la diversitat de persones que integren una colla, un microcosmos únic que va més enllà del fet casteller, i els seus valors.

L'equip que treballa perquè el Castelloscopi vegi la llum al març el formen vuit castellers del Poble-sec provinents d'àmbits com la sociologia, psicopedagogia, arquitectura, audiovisual i la informàtica, entre d'altres. Creuen que el projecte és exportable a tot el món casteller i per això els agradaria rebre el patrocini de la resta de colles. El disseny de la videoinstal·lació està pensat per ser traslladat amb facilitat i exhibit a escoles, instituts i entitats del país que desitgin apropar-se al món casteller. L'experiència segur que valdrà la pena.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia