Societat

Barcelona vol que el carnet de cotxe no valgui per dur moto

L'Ajuntament impulsa un pla per aturar l'increment de la sinistralitat

Set dels quinze motoristes morts aquest any a la ciutat circulaven amb permís B

Des de l'any 2004, el Reglament General de Conductors permet que un conductor amb el permís de classe B, el de cotxe, i tres anys d'experiència pugui circular amb ciclomotors i motos de fins a 125 cc. I des de l'any 2004, el percentatge de motoristes accidentats que circulaven en virtut d'aquesta convalidació no ha parat de créixer. Set dels quinze motoristes morts a Barcelona aquest 2014, és a dir, un 45%, no tenien carnet de moto, sinó de cotxe. L'Ajuntament demana ara posar fi a aquesta escalada, que atribueix al fet que els motoristes amb carnet B no han hagut de fer formació ni cap examen específic de conducció de motos.

La petició forma part del paquet de mesures anunciades ahir pel consistori per combatre l'augment de l'accidentalitat amb motos implicades: del gener a l'octubre, el nombre de sinistres amb víctimes a Barcelona ha pujat un 7,1%. I si l'any passat a la ciutat hi va haver 22 morts en accidents de trànsit dels quals nou van ser motoristes, aquest any ja són quinze els motoristes morts d'un total de 26 víctimes.

El pla municipal per posar fre a l'escalada dels últims mesos, que ha esguerrat la tendència a la baixa registrada els últims anys, a banda de demanar canvis legislatius, se centra d'una banda a reforçar els controls de la Guàrdia Urbana i de l'altra a sensibilitzar i prevenir. La Guàrdia Urbana prioritzarà la vigilància en cruïlles on es produeixen infraccions recurrents com ara passar amb el semàfor en vermell, arrencar abans que es posi en verd o avançar en ziga-zaga, reforçarà els controls de velocitat i de la ITV a motoristes. Els d'alcoholèmia i drogues al mateix col·lectiu ja es van reforçar a l'octubre.

Pel que fa al vessant de la sensibilització, la Guàrdia Urbana farà cursos específics per a joves de 16 a 18 anys i sessions de formació en empreses. El tinent d'alcalde Joaquim Forn va anunciar el pla en el marc del Fòrum Barcelona de Seguretat Viària, que se celebrava ahir a la torre Agbar. Forn va obrir la porta també a fer formació a motoristes ja accidentats, però no va concretar la manera. El que encara està en estudi és la possibilitat de permutar multes per cursos, que ahir mateix va plantejar el RACC.

LA XIFRA

277.000
motos i ciclomotors
hi ha a Barcelona, la ciutat europea on la ràtio per habitant és més alta
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia