Més esport

L'alemany Greipel, per fi

Ciclisme. Tour de França. L'alemany del Lotto s'adjudica amb autoritat un esprint en què no hi havia el número u, Mark Cavendish, implicat en una caiguda

Andre Greipel (Lotto) va estrenar el seu palmarès en aquesta edició del Tour, la seva segona victòria en la prova francesa després de la que va aconseguir l'any passat en la desena etapa a Carmaux, resolta també en l'esprint. Però no va poder superar Mark Cavendish (Sky) –la bèstia negra i botxí en l'arribada a Tournai, dilluns–, a qui va acusar d'haver-se aprofitat del treball que havien fet els seus llançadors. És clar que ahir en lloc de Cavendish el rival era Ale Petacchi (Lampre), i el medalla de bronze en el mundial que li va guanyar el britànic va poder executar a la perfecció l'arribada amb Marcel Sieberg, Jurgen Roelandts i Gregory Henderson accelerant el Gorila.

2.500 metres

Greipel no va tenir l'oposició del número u en el cos a cos perquè Cavendish va quedar tallat en la caiguda que hi va haver a 2.500 metres de l'arribada, en la segona caiguda de la tarda i quan la majoria dels ciclistes buscaven la millor posició en els primers llocs del pilot per disputar l'esprint. Peter Sagan (Liquigas) se'n va salvar pels pèls –va ser cinquè en l'etapa, i esgarrapa més punts en la regularitat–. Cavendish, no. Sí que havia sumat punts en l'intermedi, com a primer del gran grup i quart al darrere dels tres escapats del dia, al davant del seu altre gran rival en la velocitat, Mattew Goss, tercer a Tournai i segon en el mundial l'any passat –Greipel va ser segon a Copenhaguen–. Si l'accident hagués passat 500 metres abans, la classificació general s'hauria girat com un mitjó, igual que abans-d'ahir amb el favorit Bradley Wiggins afectat per l'última caiguda. La primera vegada que els ciclistes van anar per terra, ahir, va ser a 42 quilòmetres de Rouen, i Vincenzo Nibali va ser la figura que s'hi va veure involucrada. Pel que fa la fuga del dia, el japonès de l'Europcar Yukiya Arashiro en va ser el gran protagonista i va agafar el relleu de Michael Morkov (Saxo Bank), fos després d'anar escapat en les anteriors etapes en línia. Fins i tot va ser líder virtual, el japonès –va estar acompanyat de David Moncoutié (Cofidis) i Anthony Delaplace (Saur), i confiava a arribar amb l'aventura fins al final i explotar la seva velocitat– perquè el pilot es va prendre un respir, ahir. “Ho havíem comentat aquest matí en el brífing i el meu director em proposava que m'incorporés a l'escapada. No he pogut esperar”, deia Arashiro, que ja ho intentava quan el pilot creuava la línia del quilòmetre zero –la sortida es fa neutralitzada, i es comença a cronometrar a partir del lloc on atacava l'oriental–. I amb una etapa de 214 quilòmetres, amb les ferides del dia anterior, amb vent... La velocitat mitjana va ser inferior als 40 km per hora durant bona part de l'etapa fins que l'esprint intermedi va accelerar el pilot. La diferència havia superat els 7 minuts, però sense que l'arribada massiva al final arribés a perillar. Ni tan sols amb la primera aparició de la pluja aquest any. Un cop neutralitzats els tres valents n'hi va haver tres més que van saltar a l'aventura, just quan una rampa trencava la monotonia del perfil, a 10 km de l'arribada: Samuel Dumoulin (Cofidis), Wouter Poels (Vacansoleil) i Anriy Grivko (Astana). No van triomfar, com tampoc Sylvain Chavanel (Omega) i Philippe Gilbert (BMC). A tot això, Lampre ja havia portat Ale Petacchi al davant, però els 38 anys a un esprint contra un Gorila afamat i amb tres llançadors van ser massa.

4a etapa (214 km)
1r Andre Greipel (Lotto)
5h18:32
2n Alessandro Petacchi (Lampre)
m.t.
3r Tom Veelers (Argos)
m.t.
4t Matthew Goos (Greenedge)
m.t.
5è Peter Sagan (Liquigas)
m.t.
6è Jonathan Cantwell (Saxo Bank)
m.t.
7è Daryl Impey (Greenedge)
m.t.
8è Kris Boeckmans (Vacansoleil)
m.t.
9è Edvald Boasson Hagen (Sky)
m.t.
10è Ruben Pérez (Esukaltel)
m.t.
General
1r Fabian Cancellara (RadioS)
20h04:02
2n Bradley Wiggins (Sky)
a 7
3r Sylvain Chavanel (Omega)
a 7
4t Tejay Van Garderen (BMC)
a 10
5è Edvald Boasson Hagen (Sky)
a 11
6è Denis Mentxov (Katuixa)
a 13
7è Cadel Evans (BMC)
a 17
8è Vincenzo Nibali (Liquigas)
a 18
9è Ryder Hesjedal (Garmin)
a 18
10è Andreas Kloden (Radio Shack)
a 19
11è Bauke Nedmollema (Rab.)
a 21
12è Maxime Monfort (R. Shack)
a 22
13è Janez Slobrajkovic (Astana)
a 22
14è Rein Taaramae (Cofidis)
a 22
15è Peter Sagan (Liquigas)
a 23
16è J.C. Peraud (Ag2r)
a 23
No fa falta gran cosa per caure. He tingut sort però no és agradable veure com els altres cauen
Fabian Cancellara
RADIOSHACK
A Tournai vaig demostrar que estic a prop d'ell [Cavendish]. Només em va faltar una mica de sort
Andre Greipel
LOTTO
Anàvem ben col·locats i l'hem evitat. Treballar també serveix per evitar zones de perill. Són part de l'esport [caiguda]
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.