Més esport

Sorpresa amb rodes

Tour de França. El belga Bakelants guanya la partida als velocistes i s'enfunda el mallot groc després de guanyar la segona etapa i celebrar el seu primer triomf com a professional

Els tres obstacles muntanyosos situats a l'equador de la segona etapa del Tour de França i que unien Bastia amb Aiacciu (156 km) es perfilaven com els selectors naturals que havien d'evitar que els homes bala del pilot –Cavendish, Greipel i el mallot groc Kittel– es disputessin la segona glòria de l'edició del centenari. El desenllaç es preveia a l'esprint, però entre corredors capacitats per defensar-se en ports de segona categoria, com el de Salario, a dotze quilòmetres de la meta. I entre aquests, l'eslovac Peter Sagan (Cannondale) es preveia el més ràpid. I així va ser. El ciclista de l'est, que en el Tour de l'any passat va guanyar tres etapes, va complir les expectatives i va ser més ràpid que Kwiatkowski, Cimolai, Boasson Hagen, Simon, Gavazzi...

Però a l'hora del repartiment de premis, a Sagan no el van cridar pels altaveus. I no pas per error, sinó perquè, segons abans de la seva mostra de potència, un corredor prometedor, però sense cap victòria rellevant en el món professional –Jan Bakelants (Radioshack)– li havia aigualit la festa. El belga va provar sort a tres quilòmetres de l'arribada, amb cinc corredors més, entre els quals hi havia el català Joan Antoni Flecha (Vacansoleil), i va ser l'únic que el gran grup no va poder engolir. En els darrers metres, la carretera s'inclinava lleugerament cap avall, i això li va permetre conservar el mínim avantatge, un segon, i poder aixecar els braços en senyal de victòria a Aiacciu.

A diferència de la primera jornada, cap circumstància aliena a la cursa va alterar els pronòstics, sinó que va ser la gosadia d'un belga que havia ingressat a l'elit amb un bon palmarès (el 2008 es va emportar el Tour de l'Avenir i la Lieja Bastogne Lieja Espoirs, entre altres curses) però que encara no s'havia estrenat com a professional. Tot i això, aquest ciclista que en un moment de falta de confiança en la seva carrera esportiva va aprofitar per llicenciar-se en ciències de la bioenginyeria, ha acabat tres Giros d'Itàlia i dues Vueltas a Espanya entre els 40 primers classificats de la general. En la ronda italiana del 2011 fins i tot va aconseguir emportar-se la victòria de la general de metes volants.

Ahir, finalment, va poder desempallegar-se del neguit de la primera vegada. La recompensa, a més, va ser doble, perquè va aconseguir rellevar l'alemany Marcel Kittel (Argos) de la primera posició de la general i avui podrà enfundar-se el mallot groc en la darrera etapa que transcorrerà a l'illa de Còrsega (Aiacciu - Calvi, 146 km). Tampoc és escabellat pensar que el del Radioshack es pugui mantenir al capdavant de la general al final del dia, sempre que els seus companys d'equip aconsegueixin controlar les escapades, en una jornada amb tímids esculls muntanyosos.

Córrer i volar

L'etapa d'avui s'acabarà una mica abans del que és habitual (entre les quatre i dos quarts de cinc, segons les previsions) perquè els corredors han de viatjar a Niça, on demà disputaran la contrarellotge per equips (25 quilòmetres). El desplaçament es farà en avió.

JAN BAKELANTS

Havia guanyat el Tour de l'Avenir i altres proves de pes, però l'elit se li resistia
2a etapa (156 km)
1r. J. Bakelants (Radioshack)
3h43:11
2n. P. Sagan (Cannondale)
a 1 seg.
3r. M. Kwiatkowski (Omega)
m.t.
4t. D. Cimolai (Lampre)
m.t.
5è. E. Boasson Hagen (Sky)
m.t.
6è. J. Simon (Sojasun)
m.t.
7è. F. Gavazzi (Astana)
m.t.
8è. D. Impey (Orica)
m.t.
9è. D. Bennati (Saxo)
m.t.
10è. S. Lagutin (Vacansoleil)
m.t.
58è. Joaquim Rodríguez (Katuixa)
m.t.
73è. Albert Losada (Katuixa)
m.t.
78è. J.A. Flecha (Vacansoleil)
m.t.
General
1r. J. Bakelants (Radioshack)
8h40:03
2n. D. Millar (Garmin)
a 1 seg.
3r. J. Simon (Sojasun)
m.t.
4t. D. Impey (Orica)
m.t.
5è. E. Boasson Hagen (Sky)
m.t.
6è. S. Gerrans (Orica)
m.t.
7è. M. Kwiatkowski (Omega)
m.t.
8è. S. Lagutin (Vacansoleil)
m.t.
9è.C. Riblon (AG2R)
m.t.
10è. C. Evans (BMC)
m.t.
29è. Joaquim Rodríguez (Katuixa)
m.t.
37è. Albert Losada (Katuixa)
m.t.
82è. J.A. Flecha (Vacansoleil)
m.t.

MARCEL KITTEL

L'alemany no va poder defensar la primera posició en l'etapa entre Bastia i Aiacciu
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.