Política

Els pobles petits s'uneixen per fer-se escoltar

L'Associació de Micropobles de Catalunya manifesta les seves reivindicacions en la primera convenció feta a Pira

“Vam sorgir perquè ningú no ens feia cas i encara estem una mica allà mateix.” Amb aquesta claredat, la presidenta de l'Associació de Micropobles
de Catalunya, Maria Crehuet, va exposar ahir els objectius que mou aquesta entitat, que ja aplega un centenar dels 328 muni-cipis catalans de menys
de 500 habitants. Entre aquests hi ha Pira (Conca de Barberà) on va tenir lloc la primera convenció de l'entitat amb un títol no menys clar: Viabilitat i Visualitat dels Micropobles al segle XXI.

Crehuet, alcaldessa del municipi d'Ordis (Alt Empordà), va reivindicar un país on es tingui en compte la realitat i les necessitats d'aquestes poblacions perquè “no pot ser tot metròpoli i que la resta quedem com els barris de l'entorn” i hi va afegir: “Avui, tothom assumeix, a Catalunya, que les diferents particularitats en conformen la seva riquesa però a nosaltres no se'ns veu.”

En aquest sentit, va rebutjar “un món on l'únic que val és la quantitat” i va reclamar un món on també es tinguin en compte les realitats socials més petites. “Alerta amb aquells que diuen que els pobles petits no funcionem i que hem de desaparèixer”, va advertir respecte a algunes propostes organitzatives del territori.

En l'associació reclamen solucions als seus problemes, que van des del finançament a les depuradores passant per la manca d'estructures per respondre als tràmits que els marquen administracions superiors. Assumint que als micropobles “som alcaldes les 24 hores del dia
i sense rebre remuneració”, com va dir el batlle de Pira, Josep Pijoan, “i ignorats per les grans operacions urbanes”.

Però també són conscients que la tasca implica la unitat de tots aquests micropobles. “Hem de vetllar pel nostre campanar però també pel del costat”, va destacar Crehuet.

LA XIFRA

328
municipis
de menys de 500 habitants són els que representen el 60% del territori català i el 2% de la població.

Els diners endarrerits, a final d'any

Una de les reivindicacions de l'Associació de Micropobles de Catalunya és el finançament. Ahir la consellera de Governació i vicepresidenta del govern, Joana Ortega, en el decurs de la convenció va anunciar que a final d'any esperen pagar els endarreriments del Fons de Cooperació Local i part del corresponent a aquest any 2014. Ortega també va explicar els treballs del projecte de llei de simplificació administrativa “pensada per als governs locals” però també per reduir el nombre de traves als ciutadans i emprenedors. Al costat, l'impuls de la banda ampla com una eina imprescindible perquè els municipis petits “es puguin desenvolupar de manera correcta”. La vicepresidenta també va remarcar que la futura llei de governs locals “està pensada per donar resposta a tots aquests micropobles”. L'associació va ser convidada a la ponència legislativa i espera que “algunes de les propostes hi seran recollides”, va assenyalar Maria Crehuet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia