Societat

A la moda, sobre cadira de rodes

La firma Fit&Sit, guanyadora dels premis Creatic, dissenya i confecciona roba còmoda i funcional per a discapacitats

Els pantalons incorporen botons imantats, tiradors ocults o col·lectors per l'orina

El mercat de la moda no està dissenyat per als qui han d'estar asseguts en cadira de rodes. D'això, se'n va adonar ja fa temps la dissenyadora Rut Turró, que treballa per canviar-ho i apropar el sector tèxtil a les necessitats de les persones discapacitades. Des de fa més de tres anys que escolta les demandes dels usuaris i investiga amb quins teixits i dissenys pot fer roba pràctica que faciliti l'autonomia i s'allunyi dels pantalons de xandall que molts d'ells s'acaben posant per comoditat. “Evitem costures i butxaques que es clavin, i fem roba diferent que els apugi l'autoestima, amb què es vegin guapos. Volem fer moda i allunyar-nos de l'ortopèdia”, explica Turró. Amb aquest objectiu va decidir crear Fit&Sit, la firma guanyadora dels premis Creatic de suport a l'emprenedoria, que atorga el Tecnocampus de Mataró.

L'empresa va arrencar el 2010 arran de les nombroses peticions d'amics que buscaven roba per a gent gran amb problemes de mobilitat. “No sabia què dir-los, perquè veus que en el mercat tot està dissenyat per estar dret”, explica. No va trigar a posar-se a dissenyar uns pantalons el màxim de còmodes i fàcils de posar. Per això, les butxaques són de mentida i tenen uns tiradors ocults per pujar i baixar cremalleres, o botons imantats per als qui tenen dificultats per cordar-se. La dissenyadora ha pensat que l'usuari es pot adaptar els pantalons bàsics amb complements com ara l'espai interior, on es pot amagar el col·lector de l'orina. Les innovacions d'aquests prototips que ja són a la venda no s'aturen, i treballa per millorar la subjecció de les bosses del còlon que es claven a la cintura a la gent que les ha de dur.

“Els usuaris estan entusiasmats que els escoltem i veus que les necessitats són infinites. Ara mirarem de fer pantalons d'altres colors. Fins i tot ens demanen que fem roba interior”, explica. La peça que volen treure a principi d'any serà un jersei que es pot posar sense passar els braços ni el cap. L'equip de Fit&Sit, format per Òscar Alzina, Esther Costabella i Xavier Mesalles, prepara una campanya de micromecenatge per treure al mercat aquest jersei, que volen donar a conèixer entre els col·lectius amb què treballen.

Per ara fabriquen comandes curtes que venen a través del seu web i que confeccionen en tallers de Mataró, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa. El disseny s'ha desenvolupat a través dels mateixos usuaris, que, per aquesta firma, són una minoria que no es pot oblidar. “Ara ja pensem a millorar les costures amb un sistema que s'enganxa com una cinta adhesiva”, explica Turró. L'empresa, a més de rebre els 8.000 euros del premi, s'ha d'instal·lar a l'edifici del Tecnocampus, on tindrà a tocar el centre tecnològic Cetemmsa, especialitzat en aplicacions tèxtils. “Segur que ens serà útil.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia