Economia

Pessebres amb segell olotí

L'Agrupació de Pessebristes d'Olot i la Garrotxa fomenta la renovació de models

Està duent a terme una recerca d'originals de qualitat

Els vol distribuir a tot el món

Olot és una fàbrica de figures de pessebre, una activitat lligada a la producció dels tallers d'imatgeria religiosa, i de molta qualitat. Precisament, aquest és un factor clau per fer front a la competència creixent durant els últims anys d'una altra indústria que ha apostat per fer figures amb materials i sobretot models de baixa qualitat, a l'engròs i per rebentar preus. “Ens fan les figures en altres països i a preus barats. Per què no competir en aquest mercat i, a més, fer-ho bé?”, diu el president dels pessebristes olotins, Miquel Serrat, conscient que la capital garrotxina ha estat i és un dels principals centres productors mundials de pessebres artístics.

L'Agrupació de Pessebristes d'Olot i la Garrotxa, una de les més antigues, actives i prestigioses del país, ha vetllat amb els recursos que ha tingut per mantenir el patrimoni dels pessebristes olotins més rellevants, bàsicament al museu que finalment va aconseguir obrir fa relativament poc temps rescatant de la pols i de l'habitació dels mals endreços diorames creats pels Buch, Traiter, Fluvià, etc.

Ara l'entitat ha fet un pas més i ha iniciat les gestions per constituir-se com una promotora de producció i distribució de figures de pessebre. “Volem obrir mercat a tot el món”, diu el president dels pessebristes olotins. I, per fer-ho possible, treballen braç a braç amb la Generalitat.

De fet, la participació del govern és molt important per ajudar a rendibilitzar la creació d'obra nova. I és que perquè a un taller d'imatgeria religiosa li surti a compte produir una determinada figura de pessebre o un grup de figures han de poder vendre un mínim de cinc còpies de l'original. El procés de creació d'un guix de l'original, de l'emmotllat i del tractament posterior de la figura resultant és car si només es fa per a una sola peça i, més encara, si els acabats han de ser de qualitat, tal com es pretén.

Per això, l'agrupació pessebrista asseguraria l'adquisició de les peces que els tallers no puguin vendre d'una sèrie de cinc còpies i és en aquest estadi del procés que cal la participació de l'administració.

L'estoc de què disposarà l'entitat és el que té per fer de distribuïdora de les figures arreu del món. Per Miquel Serrat, ara també és molt important crear una marca identificativa de les figures de pessebre d'Olot. “Es tracta d'arribar a tot el món i de donar a conèixer una marca que, sense existir explícitament, ja es coneix al país, a la resta de l'Estat i fins i tot en alguns punts de fora”, ha indicat.

L'Agrupació de Pessebristes treballa en dues línies de producció diferenciades. Per una banda, a través del seu president, està buscant guixos dels originals de pessebristes de renom morts i que, per tant, no poden fer obra nova. Es tracta sobretot, com ell mateix assenyala, de guixos de figura gran les còpies dels quals els tallers d'imatgeria no venen perquè solen ser peces de col·leccionista. No es tanquen, lògicament, a promoure la creació i la venda de figures de totes les mides.

Nous models

Per l'altra banda, l'entitat promou la creació d'obra nova per part dels pessebristes en actiu d'Olot, la resta de la comarca de la Garrotxa i fins i tot de forans amb una forta vinculació a la zona.

Quant a la producció, cal tenir en compte que, sobretot si es tracta d'entitats o d'administracions, solen fer contractes de tres o cinc anys per anar adquirint cada any peces noves que acaben constituint un conjunt: un grup de Reis d'Orient i un naixement, per exemple.

En aquest cas, la recuperació de guixos antics presenta la problemàtica que no sempre es poden oferir aquests grups complets. Sí amb obra nova, és clar. Això no obstant, Serrat creu que les creacions dels artistes ja morts són peces que també poden tenir sortida, sobretot per la seva qualitat artística contrastada i perquè, en molts casos, constitueixen conjunts temàtics més reduïts. La botiga del pessebrista olotí, doncs, està a punt d'obrir.

LA DATA

1950
La majoria dels models
que encara ara utilitzen molts pessebristes catalans són de mitjan segle passat.

LA FRASE

5
anys
sol ser la durada dels contractes que les entitats fan amb els tallers d'imatgeria per anar adquirint peces.

LA XIFRA

Ens fan les figures en altres països i a preus barats. Per què no competir en aquest mercat?
Miquel Serrat
president agrupació pessebristes

LA FRASE

Abans no se signava cap obra i, per això, ara cal fer un estudi dels contractes i les característiques de les peces
Miquel Serrat

Dels guixos anònims al nom i cognoms

J.C

L'activitat industrial, sense deixar de ser artesana, dels tallers d'imatgeria religiosa d'Olot va ser una vàlvula d'escapament per a la creativitat de molts artistes olotins des de finals del segle XIX. L'activitat artística ha estat fonamental per a aquests tallers, ja que la feina ha estat la reproducció de models i no hi ha res millor que poder reproduir originals d'escultors reconeguts.

Això explica la qualitat dels sants d'Olot, juntament amb la del procés de reproducció i els acabats. Això, però, ha suposat un problema en la majoria dels casos a l'hora de determinar l'autoria dels originals. Ara el president de l'Agrupació de Pessebristes d'Olot i la Garrotxa està duent a terme una intensa tasca d'investigació en l'àmbit de l'escultura pessebrística per aconseguir-ho. Segons ell, els guixos dels originals no estan signats i cal esbrinar-ne l'autor. I Miquel Serrat ho està aconseguint amb una minuciosa tasca d'anàlisi dels trets que caracteritzen la producció artística de cada escultor en els guixos dels originals i ho complementa amb els contractes de treball o les llistes de treballadors de cada taller, en què consta la datació, entre altres dades.

Així, per exemple, Serrat ja té localitzats guixos d'escultors de renom com ara Celestí Devesa i Miquel Blay trobats als magatzems dels tallers d'imatgeria religiosa olotins. Està buscant també originals en cases pairals, on, per exemple, ja n'ha localitzat de Josep Berga i Boix, l'Avi Berga –el consistori olotí està commemorant actualment el centenari de la seva mort–, i de Ramon Amadeu, probablement el pessebrista i escultor més important.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia