Política

La Constitució pren cos

El text, elaborat per juristes, proposa un país sense forces armades

El cap d'Estat l'elegirien els ciutadans i el primer ministre, el Parlament

Un futur estat català podria ser una República parlamentària, de cambra única i no presidencialista, però també una República parlamentària presidencialista. El primer model l'inclou en la seva proposta de Constitució catalana el grup d'experts liderat pel magistrat de l'Audiència Provincial de Barcelona, Santiago Vidal. La segona forma part de la proposta constitucional que han elaborat quatre ciutadans anònims interessats en la qüestió. I, avui per avui, encara s'espera una tercera proposta constitucional per part del grup de juristes de l'ANC.

Primer ministre

Inspirada en els models nòrdics de Noruega, Finlàndia i Islàndia, però també en el centreeuropeu de Suïssa, la Constitució proposada pels juristes opta per reservar al Parlament de Catalunya –que tindria 105 diputats com a màxim– la representació de la sobirania de manera que el primer ministre i cap del govern seria triat, com ara, pel quòrum d'una majoria de diputats, mentre que la nova figura de president de la República, amb una funció representativa i no executiva, seria triada per votació directa dels ciutadans.

Els mandats tindrien cinc anys de durada com a màxim i les eleccions serien convocades pel Parlament, igual que els referèndums. Els mandats electorals tindrien un límit de dues legislatures. El sou dels càrrecs electes no podria superar en cap cas 10 vegades la renda bàsica de vida digna. El document, a més, reconeix als electors la potestat de demanar a la justícia la celebració de referèndums per revocar alcaldes, regidors i diputats que “incompleixin sistemàticament el seu programa electoral”. La institució jurídica dels aforats es considera un privilegi inadmissible i s'estableix que la llei és igual per a tothom.

L'ensenyament primari seria gratuït i obligatori per als menors de 16 anys i s'hauria de posar a disposició de l'escola pública els recursos humans, materials i financers necessaris per garantir el màxim nivell de qualitat.

Comandant en cap

La proposta del grup de ciutadans anònims, en canvi, opta per una presidència de la República al mateix temps representativa i executiva. Així, qui seria alhora cap d'Estat, cap de govern i comandant en cap militar seria triat en unes eleccions presidencials com als Estats Units. El president, doncs, seria el cap de les forces armades, l'existència de les quals no es contempla en la constitució proposada per l'equip de Santiago Vidal, que només preveu una policia encarregada de la seguretat pública perquè Catalunya es defineix com “una nació de pau, lliure d'exèrcit i forces armades”. Tot i contemplar forces armades, la proposta del grup anònim estableix al preàmbul que els ciutadans de Catalunya declaren que no són “enemics de ningú, i sí germans de tots els pobles”, amb qui busquen la fraternitat i el respecte.

Ambdues propostes estableixen el català com a llengua oficial i pròpia de l'administració, si bé els ciutadans que vulguin podran dirigir-s'hi en castellà com a llengua cooficial. L'aranès és la llengua oficial i pròpia de la Vall d'Aran en règim de cooficialitat amb el català.

Doble nacionalitat

La proposta dels juristes planteja un repte a l'Estat espanyol des del dia després de la promulgació de la nova Constitució perquè reconeix la doble nacionalitat per a tots els ciutadans que la sol·licitin el primer any de vigència d'aquella. La divisió administrativa bàsica és la comarca però la constitució dels experts també reconeix les vegueries per garantir l'eficiència dels serveis públics.

Jutges apartidistes

A la proposta dels juristes no hi ha Tribunal Constitucional i és la Sala de Garanties Constitucionals del Tribunal Suprem l'encarregada de dirimir aquests afers. Una sala formada per un membre elegit per sufragi universal, un segon elegit per jutges i fiscals, un tercer triat per una majoria de tres cinquenes parts dels diputats, un quart triat per juristes i un cinquè elegit pels síndics locals –cada municipi superior als 10.000 habitants haurà de tenir un síndic que vetllarà pels drets ciutadans davant de l'administració local. El poder judicial estaria integrat per jutges i fiscals de carrera, independents, que no podran pertànyer a partits polítics.

Si bé la constitució proposada pels juristes defineix un model d'economia de lliure mercat, inclou els anomenats drets de tercera generació –habitatge, sanitat i ensenyament– en el títol primer, que constitucionalment suposa un caràcter executiu, “exigible”, en paraules del jutge Vidal. La proposta de Constitució encapçalada per Vidal ha estat elaborada per deu juristes: dos professors de dret constitucional, un de dret internacional públic, un de ciències socials i econòmiques, dos de ciències polítiques, dos jutges i dues jutgesses –un dels jutges, Josep Maria Miquel, ha mort aquest 1 de desembre. Està previst que es faci pública el dia després de Reis.

Esmenes ciutadanes

La intenció dels autors és posar a disposició una pàgina digital a partir del 7 de gener perquè els ciutadans puguin proposar esmenes al text durant tot el 2015. Les esmenes que es validin s'incorporaran al text definitiu, que seria entregat al Parlament constituent. “No volem usurpar la legitimitat del Parlament sinó aportar-li un material de treball”, explica Vidal. Durant l'any s'organitzaran taules rodones a cada comarca amb la participació d'un jurista, un economista i un expert en drets socials.

El magistrat creu que el Parlament també hauria d'obrir un període de consulta als ciutadans com s'ha fet a Islàndia, i no limitar-se a portar la nova Constitució a referèndum. Les esmenes públiques al text, però, haurien de ser de ciutadans experts en cada matèria, segons el jutge.

10
juristes
liderats per Vidal han elaborat la proposta de Constitució catalana que s'ha de presentar el 7 de gener.
4
ciutadans
anònims –un enginyer, un assessor de banca, un advocat i un professor de polítiques– han fet la seva.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia