Opinió

De set en set

La Monyos

Llegim a El Punt Avui, en l'edició del diumenge 28 de desembre, una completa notícia signada per Jordi Bordes en què s'informa sobre l'estrena, avui dilluns, del musical La Monyos, que es representarà al Teatre del Raval. A mi, que vaig viure durant dues dècades, durant el tercer quart del segle XX, en el domicili familiar del carrer de l'Hospital, a Barcelona, em sembla que em correspon aportar algunes dades que potser no tots els lectors coneixen.

Primer de tot, sobre el Teatre del Raval, un espai renovat que, almenys durant la dècada dels seixanta, va funcionar com a teatre parroquial. S'hi feien sessions de cinema infantil els dissabtes a la tarda, amb un públic procedent, en la major part, de les alumnes d'una escola de monges, només de nenes, que estava ubicada en l'edifici annex. El nom actual de la sala incorpora el nom de lloc Raval (també hi ha la Rambla del Raval), una denominació a la qual les autoritats municipals van començar a donar publicitat durant l'època dels Jocs, però que no era d'ús corrent entre els veïns del barri. D'aquell sector de Barcelona se'n deia el barri Xino, o el Districte V, però no el Raval.

Pel que fa al personatge de la Monyos, és cert que se'n van apropiar, sobretot, a la Rambla, en el tram més pròxim al mercat de la Boqueria. Però el territori natural de la Monyos era el carrer de l'Hospital, entre les places del Pedró i de Sant Agustí. La Monyos era resident al carrer de la Cadena, un carrer que ara ja no existeix tal com era perquè va desaparèixer víctima de la reordenació urbanística, juntament amb l'antic carrer de Sant Jeroni, i que ha de ser recordat perquè hi va ser assassinat l'anarquista català Salvador Seguí, el Noi del Sucre.

Per un parell o tres de dècades, no vaig coincidir mai amb la Monyos, si bé, des del balcó de casa, el meu avi m'explicava que l'havia vista passar. Amb la meva àvia, modista com la Monyos, havien mantingut certa relació professional. Després de morta, la Monyos va reaparèixer una temporada: era el nom popular que rebia un microbús del transport urbà que unia la Rambla amb la Ronda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia