Política

GERARD GÓMEZ DEL MORAL

PORTAVEU NACIONAL DE LES JOVENTUTS D'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA (JERC)

“La independència ens permetrà canviar-ho tot”

“Gràcies a l'impuls del moviment sobiranista d'una gran part de la ciutadania, ara molts més joves defensen el que nosaltres defensàvem: la reacció social per canviar el rumb polític del país”

“L'anhel sobiranista dels darrers anys ha permès que més ciutadans puguem reunir-nos, debatre i lluitar per un mateix objectiu”

D'entitats locals a les JERC
Després de formar part d'una llarga llista d'entitats i plataformes locals, Gerard Gómez del Moral va iniciar la seva militància a les JERC el 2004. Posteriorment, n'ha estat secretari de comunicació local i regional i membre del consell nacional, tasca que va començar l'any 2005.
El més important és fer unes eleccions, el més aviat possible, i que s'avanci cap a la independència

Va fer-se periodista per entendre millor el món que l'envolta i va afiliar-se a les JERC per expressar la seva disconformitat amb el govern de José María Aznar, expresident del Partit Popular. Gerard Gómez del Moral (Barcelona, 1989) considera que els joves de Catalunya tenen a les seves mans una de les oportunitats més importants per canviar-ho tot. I no la poden deixar escapar.

Le negociació entre CiU i ERC sembla encallada. Confia en què s'arribarà a una entesa?
Converses n'hi ha moltes i en molts sentits, entre partits, gent de la societat civil... i des del 9-N segur que han anat avançant. Sovint el debat se centra en quin tipus de llista hi haurà d'haver en aquestes eleccions, però la veritat és que encara no s'han convocat. Cal que el president faci allò que es va comprometre a fer i que no utilitzi la independència com una arma de negociació. Hem d'arribar a un acord on tots ens puguem sentir còmodes. El que és més important és poder fer unes eleccions, que siguin el més aviat possible i que serveixin per avançar cap a la independència.
Creu que la gent que va sortir el 9-N es pot sentir decebuda a hores d'ara?
El 9-N van sortir a votar 2.350.000 persones. Jo estava esperant que la mateixa nit el president de la Generalitat digués que el següent pas, com s'havia compromès, era convocar unes eleccions. Ell va plantejar el procés en dues voltes, com va explicar un cop es va canviar el 9-N com estava pactat. Han passat gairebé dos mesos i aquella segona volta no ha arribat. La gent té pressa, tenim ganes de poder votar d'una vegada per totes si estem a favor de la independència i tenir aquest mandat democràtic per avançar i proclamar la República catalana.
Per què creu que la rebel·lia és una de les etiquetes que s'atribueixen a les JERC?
Que les JERC –i també ERC– hagin tingut un pensament polític diferent des de la seva creació (voler construir un nou estat) genera certa confrontació per part dels contraris a la independència i provoca que els militants rebin aquesta etiqueta. A vegades, fins i tot, fent-ne un gra massa. Tot i això, sempre hem actuat des del pacifisme i la tranquil·litat, però també amb la contundència necessària per fer sacsejar les coses.
Què ha canviat a les JERC des que vostè n'és el portaveu nacional, ara fa 3 anys?
L'any 2011, Esquerra vivia una situació política complicada. Tot i així, gràcies a l'impuls del moviment sobiranista promogut pels ciutadans i la societat civil, ara molts més joves defensen el que nosaltres ja defensàvem aleshores: la reacció social necessària per canviar el rumb polític del país. Aquest, segurament, ha estat el gran suport que han rebut les JERC durant els últims anys.
El procés ha unit forces polítiques que tenien intencions polítiques diferents.
Exacte. L'anhel sobiranista català dels darrers anys ha permès, entre moltes altres coses, que molts més ciutadans puguem reunir-nos, debatre i lluitar per un mateix objectiu. Això, malgrat que siguem de CDC, d'ERC, de la CUP o d'ICV-EUiA. Tots estem lluitant per una mateixa causa.
Costa fer entendre als joves que la independència és quelcom més que separar-se políticament d'Espanya?
No. Molts joves catalans –i hi incloc tots els militants de les JERC– saben que la realitat d'avui dia, sense gaire estabilitat laboral, els condemna a un futur negre. Per tant, les noves generacions hem de transformar tot el que no funciona, i la millor eina és la independència, que ens permetrà canviar-ho tot. Crec que no pot existir la independència sense les ganes de voler transformar les estructures socials del país i millorar-ne la qualitat de vida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia