cultura

Santa Coloma obre l'any dedicat al centenari de l'escultor Martí-Sabé

La Casa de la Paraula és el marc des d'avui de l'exposició ‘Maternitats', dedicada a la seva obra

Va deixar un extens llegat, que es pot veure arreu del municipi

Una conferència i la inauguració de l'exposició Maternitats, a la Casa de la Paraula, van servir ahir per encetar l'any Martí-Sabé, dedicat a l'escultor colomenc Josep Martí-Sabé, amb motiu del centenari del seu naixement. L'exposició i els actes que s'han programat al llarg del 2015 permetran aprofundir en l'obra d'aquest artista i conèixer la seva faceta més humana, també. Josep Martí-Sabé va néixer el 1915 a Santa Coloma i va morir després d'una vida professional plena d'èxits.

La seva obra és extensa, i el seu llegat es pot apreciar en molts punts de Santa Coloma, atès que Martí -Sabé va regalar al municipi moltes de les escultures que va crear. Entre els exemples de la seva obra visibles a Santa Coloma hi ha la Simbologia (davant de l'Ajuntament), el monument a la Sardana (passeig de Sant Salvador), el relleu de Sant Dalmau Moner (font Picant), el relleu de la placa de Salvador Espriu que hi ha a la casa on va néixer el poeta, el relleu de la casa on va néixer el cardenal Jubany (carrer del Centre), l'àngel que hi ha a sobre de l'entrada de la biblioteca Joan Vinyoli, el relleu de l'entrada de La Caixa (carrer de Sant Sebastià), els bustos dels compositors que hi havia a l'antic auditori, el monument que hi ha a la rotonda d'entrada a Santa Coloma i la figura de sant Sebastià que hi ha a l'església de Sant Sebastià. A Girona, va fer les escultures de la façana de l'edifici de la Caixa de Pensions de la carretera de Barcelona.

L'any 1995 va exposar com a convidat d'honor als festivals d'Ais de Provença, on se li atorgà la medalla Pau Cesana.

LA DATA

1915
Martí Sabé
va néixer el 4 de juliol del 1915 a Santa Coloma i va morir l'11 de juny del 2006 a Riudarenes.

LA XIFRA

15
premis
va obtenir, entre els quals, un diploma d'honor en l'Exposició Internacional d'Art Sacre de Roma (1950).

Fill predilecte de la vila des de l'any 1995

Martí-Sabé va ser membre de la Junta dels Salons de Maig, en els quals va participar. Va exhibir la seva obra en nombroses exposicions col·lectives del país i de l'estranger i va obtenir 15 premis, com el Juli González (1962), quatre primers premis en els Immortal Girona i un diploma d'honor en l'Exposició Internacional d'Art Sacre de Roma (1950) L'any 1995 va ser nomenat fill predilecte de Santa Coloma de Farners.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia