cultura

Carles Rahola, a la ciutat del milió de llibres

El president Mas considera “un encert” dedicar la nova biblioteca a “un republicà, catalanista i apartidista”

“Només per l'entusiasme que la directora de la biblioteca posa en les seves explicacions, ja s'entén que això funcionarà”, va dir ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, després d'haver participat en una exhaustiva visita als tres pisos de la nova biblioteca Carles Rahola, amb la directora, Lourdes Reyes, com a guia incansable. Mas va inaugurar la biblioteca acompanyat, entre moltes altres autoritats, per l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el secretari d'estat de Cultura, José María Lassalle, que va recordar que l'Estat espanyol ha fet una inversió de 15,5 milions d'euros en aquesta biblioteca, en una mostra del “compromís dels espanyols amb aquesta terra”. Després Mas li va replicar: “Nosaltres haurem d'invertir més d'un milió d'euros cada any en el seu funcionament, però està bé que costi tants diners, perquè estem fent quelcom essencial per a la qualitat del país, donant continuïtat a l'esperit modernitzador de la xarxa de biblioteques populars de la Mancomunitat en el seu centenari.” En general, però, ahir va haver-hi un clima de cordialitat i col·laboració institucional, per posar “l'interès comú per sobre de qualsevol altra eventualitat”, com va destacar Mas.

L'alcalde va dir que aquesta biblioteca és un equipament “llargament esperat, potser massa esperat”, i va remarcar que la urbanització exterior de l'edifici, amb zona de jocs infantils inclosa, s'acabarà en les pròximes setmanes. Puigdemont va recordar Carles Rahola –“un nom que a Girona ens estimem molt i dignifica la ciutat”– i el seu amic Artur Vinardell (1852-1937), que va donar els seus llibres per crear la primera biblioteca pública de Girona, una ciutat que ara ja té una xarxa de biblioteques que suma més d'un milió de llibres: 1.088.221.

El president Mas també va subratllar “l'encert” de dedicar la biblioteca a Rahola, “un republicà, catalanista i apartidista”. Prèviament, també va esmentar l'esforç que “la Generalitat, els ajuntaments i les entitats locals han fet perquè el 93% de la població catalana tingui una biblioteca al seu municipi; donar prioritat a les biblioteques en aquests anys de recessió és fer país”. Mas va citar els arquitectes de la nova biblioteca, dient que és “noble i modesta per fora i rica per dins”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia