Gran angular

Les federacions de cooperatives s'aplegaran sota un únic paraigua el 2015

Les de treball, ensenyament i habitatge poden tancar la integració aquest trimestre. El sector busca tenir una veu i una representació comunes

La integració no suposarà que ens difuminem, perquè hi haurà espais sectorials
L'objectiu és tenir una veu comuna que faci de representació i ‘lobby' del sector
El cooperativisme pren una ànima col·lectiva i transformadora. Interessa a tothom

Bufen vents de fusió per a les cooperatives catalanes. Aquestes societats estan en un moment d'inflexió. La crisi les ha afectat, en més o menys mesura. A la vegada, en els darrers anys, han sortit nombroses iniciatives noves amb aquesta forma jurídica. A això s'uneix la tramitació de la llei de cooperatives, que actualment està en discussió al Parlament. En definitiva, un moment d'ebullició al sector.

I, enmig d'aquest moment, ha sorgit, des de les mateixes federacions de cooperatives, un corrent que proposa la integració d'aquestes en una estructura més àmplia que representi i esdevingui la veu comuna de tot el cooperativisme català. És un procés que s'està coent des de l'any passat i que pot estar enllestit aquest 2015.

En realitat, la nova superestructura representativa de les cooperatives catalanes no aplegarà totes les federacions, ja que les agràries han deixat clar que no en formaran part, almenys a curt termini. “Aquesta federació té unes característiques especials. La seva organització, culturalment, s'allunya de les nostres, i el procés d'incorporació seria molt complicat”, assegura el president de la Federació de Cooperatives de Treball, Perfecto Alonso.

Entre les altres, la integració es farà per fases. La més imminent serà la de les federacions de treball, habitatge i ensenyament. Les negociacions entre aquestes estan en un estadi avançat. Alonso argumenta que, entre les tres, hi ha més sintonia. “Compartim model i objectius, i creiem que podem exercir la representació de manera conjunta i que la singularitat es pot expressar sectorialment”, declara.

Aquesta primera fase de la integració podria estar tancada abans del març. Josep Maria López, president de la Federació de Cooperatives de Coneixement, explica que el seu consell rector tancarà tots els punts que s'han discutit en les negociacions amb les altres dues federacions en uns 10 o 15 dies. Després es traslladarà a l'assemblea, que haurà de ratificar la decisió. Entre tot, segons diu, es pot trigar entre un mes i mig i dos mesos.

López destaca que la integració no suposarà que les federacions més petites es difuminin. En aquest sentit, assegura que s'ha pactat que, en la nova estructura comuna, hi hagi espais per a la representació sectorial.

Segons Alonso, la intenció és que l'assemblea, en la qual hi haurà representades totes les cooperatives, esculli directament el consell rector. En aquest es reservaria un lloc també per a representants de cadascun dels sectors: treball, iniciativa social, habitatge i ensenyament. En resum, l'òrgan tindria una part de representació política escollida directament per l'assembla, i una part de representació sectorial nomenada per cadascun dels tres membres.

El que no és clar encara és la fórmula per integrar-se, és a dir, si es liquidaran les tres federacions i se'n crearà una de nova o s'integraran les tres en una de sola. “És un dels elements que s'hauran de discutir quan tothom accepti que ho vol fer. Llavors vindrà un debat i aquest serà un dels temes importants”, diu Alonso.

Segona fase.

Després de la primera integració, s'encararà l'acord amb la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris. “Les diferents federacions han culminat de manera positiva el debat sobre els aspectes més generalistes de la integració”, afirma el seu president, Quim Sicilia. “Ara entrem en la part del procés on encarem les parts més operatives i també les que tenen a veure amb les emocions”, afegeix.

Sicilia compara el procés que estan vivint les federacions de cooperatives en el seu camí cap a la integració amb una parella: “En qualsevol intent d'aparellar-se, es pot optar per diferents alternatives. Es pot tirar pel dret -i crec que les federacions de treball, ensenyament i habitatge han decidit fer-ho així-, però altres necessitem cert temps de festeig previ per anar harmonitzant amb ells el dibuix final.”

Segons diu, la federació que presideix no vol entorpir el camí que han emprès les altres ni modificar la velocitat que han decidit imprimir al procés, però vol fer-lo amb tranquil·litat i sabent que “cada pas que fem forma part d'un nou projecte comú i comunitari”.

En la mateixa línia, Alonso reconeix que la integració de la federació de consum requerirà més discussió i debat. I avança que es constituirà una taula en la qual es debatrà el model de federació i altres aspectes previs a la fusió.

Pel que fa a la Federació de Cooperatives de Serveis i Transportistes, encara no està clara la seva posició. Sembla que també hi podria participar, tot i que, segons les que serien les seves companyes de viatge, està enmig d'un procés de reflexió interna.

Finalitat.

L'objectiu de tot plegat és que el cooperativisme català tingui una sola veu, que existeixi una estructura que pugui fer un paper de representació i de lobby quan un tema els afecti de manera transversal. Això sí, totes estan d'acord que també hi ha d'haver espais de representació sectorial i que cada sectorial serà representant del cooperativisme en el seu sector.

“Multiplica els valors tant socials com polítics, genera nous compromisos i projectes, i el cooperativisme pren ànima col·lectiva i transformadora”, diu Sicilia, referint-se a la integració. “I això ens interessa a tots”, conclou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia