Societat

Creix el nombre de llars en situació de pobresa energètica

Un 52% dels usuaris de Creu Roja tenen problemes per fer front al pagament de les factures de la llar

L'entitat va atendre l'any passat 145 famílies en aquesta situació

Els pares de les llars afectades havien treballat en la construcció

La davallada de les temperatures suposa, en aquelles llars gironines que estan en una situació de vulnerabilitat a causa de la crisi, un factor que agreuja la qualitat de vida. Un 52% de les persones que acudeixen a Creu Roja Girona per demanar ajuda es veuen afectades pel problema de la pobresa energètica, d'acord amb les dades del 7è Observatori de Vulnerabilitat d'aquesta ONG, corresponent al 2014. Tot i ser elevat, aquest percentatge se situa prop de deu punts per sota de la mitjana catalana, que és del 62%. No obstant això, en els últims anys el fenomen de la pobresa energètica, que fa referència a la dificultat de les famílies per mantenir els subministraments d'aigua, llum i gas, ha experimentat un creixement de vints punts, i ha passat d'un 42% d'afectació, el 2011, a un 62%, el 2014. Per dur a terme aquest 7è Observatori de Vulnerabilitat, Creu Roja va enquestar 1.026 usuaris a tot Catalunya, 234 dels quals són de les comarques gironines.

Al llarg de l'any passat, Creu Roja Girona va ajudar 145 famílies de les comarques gironines a fer front al pagament de les factures de subministrament, amb un total de 203 ajudes d'aquestes característiques (hi ha famílies que en reben més d'una). Es tracta de 63 ajudes més (un 76,8%) que les que es van atorgar el 2013 per aquest mateix concepte, en què es van atendre 82 peticions.

El perfil de família que requereix aquest tipus d'ajuda és el d'una llar en què el pare havia estat treballador del sector de la construcció, amb dos o més fills a càrrec i que té cura també d'algun familiar més gran, com ara un avi o àvia. Es tracta de famílies, autòctones i d'origen immigrant, en què els dos membres principals estan a l'atur i que tenen un nivell de prestació d'ajuda molt escàs o inexistent.

Altres suports

El portaveu de Creu Roja, Carles Sureda, va explicar ahir que, a banda d'intentar donar respostes puntuals als problemes d'aquestes famílies amb l'assumpció d'una part de les factures, l'entitat treballa de manera coordinada en diferents àmbits, com per exemple amb les àrees d'immigració i ocupació, amb l'objectiu de millorar la situació d'aquestes famílies. En aquesta mateixa línia, es treballa coordinadament amb els serveis socials bàsics per mirar d'oferir una atenció més integral.

A més d'atendre els casos de pobresa energètica, Creu Roja va donar resposta a unes altres 112 famílies amb problemes per pagar els lloguers, adhesions en pagament o rebuts d'hipoteca. I en uns altres 132 casos es va intervenir per atendre algunes millores a la llar. En total, Creu Roja va destinar 48.000 euros a ajudar 389 famílies gironines en matèria d'habitatge.

LA FRASE

No és normal que persones i famílies hagin de patir per si els tallen l'aigua o la llum
Natàlia
portaveu de la plataforma aturats i aturades de figueres

La gent gran que viu sola, en situació de risc

La gent gran mereix una atenció especial de Creu Roja. L'any passat, l'ONG es va fer càrrec de 24 factures (set de llum, quatre de gas i tres d'aigua) d'onze persones de més de 65 anys. En aquest cas, el perfil de l'usuari és el d'una dona autòctona, que viu sola i amb una pensió molt baixa. Fa temps que aquesta entitat du a terme, al pic de l'hivern i de l'estiu, les campanyes de control i seguiment de la gent gran mitjançant trucades telefòniques i visites a domicili. L'entitat fa una tasca prèvia d'identificació de persones que viuen de manera aïllada, o que tenen malalties cròniques o en situació de dependència. I és que, segons recorden els responsables d'aquesta entitat, s'han de tenir en compte els efectes negatius de les variacions tèrmiques sobre la salut. Els trastorns causats per la temperatura ambiental poden aparèixer en qualsevol època de l'any, però són més freqüents en els mesos de temperatures extremes. Les mateixes fonts hi afegeixen que, a més dels factors ambientals, cal tenir presents les característiques de la persona. Moltes d'aquestes persones no disposen de domicilis degudament condicionats per fer front als canvis de temperatura i n'hi ha que viuen en cases aïllades i que en èpoques de nevades poden quedar incomunicades i amb falta de subministraments.

Els voluntaris que visiten domicilis miren els sistemes de calefacció, els subministraments, si el domicili té bons tancaments, si la persona té malalties cròniques o si tenen suport per anar al centre de salut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia