Urbanisme

Detecten pocs pisos de bancs buits a Barcelona

L'Ajuntament manté que als tres barris on hi ha més desnonaments només suposen l'1% del total d'habitatges

L'Ajuntament de Barcelona treballa per recuperar els pisos buits que pertanyen a entitats bancàries, però la dimensió del problema és més reduïda del que s'havia dit fins ara. Ho va assegurar ahir el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, després de presentar els resultats de les inspeccions que el consistori ha dut a terme als 398 pisos de Ciutat Meridiana, Trinitat Vella, i el Besòs i el Maresme que són propietat de bancs i se sospitava que estaven desocupats. El resultat de les revisions, que s'han fet en els últims tres mesos, indica que hi ha 161 pisos realment buits i que, en cadascun d'aquests barris, els habitatges desocupats suposen només l'1% del total de pisos disponibles.

L'Ajuntament va iniciar les inspeccions en aquests tres barris perquè són els que concentren un major nombre de desnonaments i problemes d'habitatge. “Si allà on la situació és més complicada estem parlant com a molt d'un 1%, tot indica que a la resta de la ciutat [la xifra] serà bastant inferior”, va concloure Vives, que es va afanyar a aclarir que el fet que el “el problema sigui reduït no vol dir que no sigui important”. El consistori vol estendre ara les revisions a la resta de la ciutat i l'objectiu és tenir una idea exacta de la xifra de pisos buits que els bancs tenen a Barcelona durant el pròxim mes i mig.

Pel que fa als 161 pisos buits detectats, l'Ajuntament ha constatat fins ara que n'hi ha 19 que estan desocupats des de fa més de dos anys. En aquests casos, s'ha pogut iniciar el procediment administratiu per forçar les entitats a posar els pisos al mercat de lloguer, que pot acabar en sanció si no ho fan en el termini requerit. De fet, si els bancs no corregeixen la situació, les primeres multes podrien arribar al mes de març, com va destacar Vives. El consistori ha detectat deu habitatges més que estan buits des de fa menys de dos anys i, pel que fa als 132 habitatges restants, encara falta per determinar el temps que fa que estan desocupats.

La regidora d'ICV-EUiA Janet Sanz va criticar ahir que cap família hagi pogut accedir encara a algun dels pisos buits propietat de les entitats financeres i va lamentar que aquesta no hagi estat una prioritat política per al govern de CiU. “Després de mesos [el consistori] ha detectat 161 habitatges, i només n'ha pogut avaluar 29?”, va qüestionar.

LA FRASE

L'objectiu no és sancionar [els bancs], sinó posar els pisos a disposició de la gent que necessita sostre
Antoni Vives
Tinent d'Alcalde D'Hàbitat Urbà

LES XIFRES

75
pisos
dels 398 sospitosos d'estar buits estan ocupats per propietaris que no podien continuar pagant.
162
habitatges
dels 368 que se sospitava que estaven buits estaven ocupats de manera il·legal.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia