Societat

Comerç

Botiga històrica a Girona

La lluita per mantenir l'ofici

Rosa Comas és la quarta generació d'una família que fa ja 150 anys que es dedica a la rellotgeria

Cada vegada són menys els establiments que treballen en la reparació de rellotges, tot i que la demanda va creixent

Una inscripció en un rellotge de peu és la primera mostra documental de la dedicació de la família Comas a la rellotgeria. Una dedicació que aquest 2015 compleix 150 anys. Durant quatre generacions, l'ofici de rellotger ha anat passant de pares a fills, començant per Josep Comas i fins arribar a la seva besnéta, Rosa Comas. Ella és, de moment, el darrer membre de la família que manté viu el negoci de la reparació de rellotges i ho fa a través de La Rellotgeria, un establiment situat al carrer Ballesteries de Girona.

“El de rellotger és un ofici que s'està perdent”, apunta Comas. “Els rellotges ara van molt amb marques i, quan s'espatllen, la gent torna on els ha comprat perquè els enviïn als serveis tècnics i els hi arreglin. Les botigues ja no arreglen rellotges”, hi afegeix. Ella, en canvi, en continua arreglant de tota mena i de tots els temps, des de rellotges digitals fins a exemplars del segle XVIII. Arreglen rellotges de polsera, de butxaca, despertadors, de sobretaula i també de campanar. Tot i això, és conscient que “arreglant rellotges no et fas ric. Es fan més diners si es té una joieria i et dediques a vendre”. De fet, els seus dos germans i un cosí han apostat per tenir rellotgeries joieries.

La desaparició d'aquest ofici, però, xoca amb una demanda encara molt important: “De feina n'hi ha molta! N'arreglo molts per motius sentimentals però, a banda d'això, la crisi ha fet que la gent, quan se li espatlla el rellotge, abans de comprar-ne un altre obri un calaix i intenti recuperar-ne un.” Ara bé, el futur d'aquesta nissaga de rellotgers de 150 anys no dependrà de la quantitat de feina, sinó de la nova generació: “N'hi ha algun que ja diu que ho vol seguir, però encara són petits, ja es veurà!”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia