Societat

Rajoy retalla 1.400 milions en ajuts a la dependència

En tres anys, Catalunya ha deixat de percebre 240 milions

Andalusia i Madrid, les altres grans afectades

Les retallades del Ministeri de Sanitat i Assumptes Socials a les autonomies i les persones dependents han estat espectaculars els últims tres anys. Segons l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials, l'Estat ha deixat de transferir 1.409 milions a les comunitats autònomes per finançar serveis socials.

Les principals afectades per aquesta retirada de fons previstos són Andalusia, que ha deixat de percebre 342 milions; Catalunya, amb 240, i Madrid, amb 145. La resta de comunitats autònomes presenten xifres més baixes d'incompliment.

Si, a aquests impagaments, s'hi sumen les prestacions que les persones dependents tenen dret a rebre i que no han estat abonades, la desinversió cap a l'àmbit de la dependència pujarà a 2.276 milions. Aquesta partida per a les persones corresponen a ajuts als familiars cuidadors.

L'impagament de serveis previstos inicialment per la llei de la dependència però que han quedat sense finançament ha situat el sistema “al límit i fregant el col·lapse”, lamenta el director de l'estudi sobre prestacions de l'Associació de Directors de Serveis Socials, Manuel Ramírez. L'informe elabora una escala de compliment de la llei, segons els serveis prestats. Les comunitats que menys ajuts donen són el País Valencià, Aragó i les Canàries. Catalunya és a la mitjana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia