Societat

Girona

Manaies per a la història

El llibre ‘Manaies de Girona. 75 anys' repassa la història d'aquesta tradició arrelada a la ciutat i el treball i la tenacitat de moltes persones que, des de la seva recuperació, el 1940, han treballat generació rere generació per mantenir-la viva fins a l'actualitat

El llibre es presentarà avui a l'Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura

El llibrevol ser la continuació del que va editar l'Ajuntament el 1984 pel cinquantè aniversari

Un viatge per 75 anys d'una història que empelta en la tradició, la devoció, i on s'enllaça el passat amb el present i, també, es percep tot el que encara queda de futur. El llibre Manaies a Girona. 75 anys, que es presenta avui, a dos quarts de vuit, a l'Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura, ens proposa aquest fascinant viatge.

El president de la Confraria de Jesús Crucificat, Narcís Reixach, que es va fer soci de l'entitat amb només 14 anys i que ha viscut intensament l'evolució dels manaies de Girona, explica que el llibre que s'ha editat era una obligació perquè “seria imperdonable no posar a l'abast de la ciutadania una realitat i uns fets que varen començar el 1940, quan un grup de joves, fruit d'un acudit, varen fer renéixer els manaies”. I la veritat és que van anar per feina, perquè l'octubre del 1942 ja van constituir la Pia Unió de Jesús Crucificat i, posteriorment, el 1947, ja es va fundar l'actual entitat, que ha arribat fins als nostres dies. Segons Reixach, el llibre vol ser la continuació del que va editar l'any 1984 l'Ajuntament de Girona amb motiu de la celebració del cinquantè aniversari de la fundació de la confraria, de manera que la seva biografia s'ha ampliat i actualitzat fins als nostres dies.

Testimonis i imatges

Ell llibre destaca per la cura en la selecció de les imatges, una extensa i acurada informació gràfica, amb fotografies en què apareixen molts associats, la cronologia històrica dels manaies, la relació de les diferents juntes directives que ha tingut la confraria. També inclou diversa informació històrica, com ara la llista de les persones que han estat pendonistes d'honor, dades de la secció de vestes i la reproducció dels pòsters de Setmana Santa que cada any un artista diferent ha dedicat a la confraria. A banda, en el llibre es fa una menció especial a la cavalcada de Reis, la qual, des de l'any 1956 i de manera ininterrompuda, és organitzada pels manaies de Girona.

Una altra de les aportacions que fa aquest llibre, i que li dóna un punt que va més enllà de la recopilació, és la visió que donen dels manaies diferents col·laboradors. Una visió entre històrica i emotiva és la que aporta Josep Oller, testimoni de la primera sortida de Setmana Santa, perquè va desfilar en aquella sortida de la recuperació. El llibre després permet repassar aquesta visió, a vegades personal o històrica, de la mà del cronista oficial de la ciutat de Girona, Enric Mirambell; l'escriptor Lluís Torner o el periodista Jordi Bosch, els quals han aportat la seva visió personal sobre la confraria, així com els capítols dedicats, d'una banda, al manaia i escultor Josep Maria Trull, el qual ha donat forma a la imatge de sant Pau per a la fornícula de la façana del castrum dels manaies, l'església de Sant Lluc, i, de l'altra, la de l'artista Domènec Fita, encarregat de realitzar el monument als manaies, el qual s'instal·larà a la plaça dels Manaies de Girona, i que posarà fi, a manera de recordatori, a l'efemèride d'aquest 75è aniversari.

Un altre apartat és la història ja relatada pels mateixos protagonistes, com els presidents de la confraria des del 1984. El treball recull els noms dels pendonistes, repassa la secció de vestes, aporta la relació de les justes directives i també repassa la història de les cavalcades de Reis, que l'entitat organitza des del 1956, una de les altres fites importats de la confraria.

Esforç col·lectiu
El llibre, amb una edició de mil exemplars, ha estat editat per la Confraria de Jesús Crucificat i la Diputació de Girona. Els coordinadors de l'edició han estat Víctor Gay, Ramon Grau, Josep Lluís Jerez i Narcís Reixach, i els de les fotografies, Àngel Almazan i els arxius i fons de la confraria, Manaies de Girona i les aportacions que han fet confrares i familiars
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia