Societat

La crònica

Reivindicar les tradicions

El llibre és un
treball cuidat i profusament il·lustrat

La presentació del llibre Manaies a Girona. 75 anys, que es va fer ahir a la Casa de Cultura, va ser una reivindicació clara, precisa i compromesa de la necessitat de mantenir vives les tradicions. No és ja només l'obligació de fer el llibre; el president de la Confraria de Jesús Crucificat, Narcís Reixach, va dir que “seria imperdonable no posar a l'abast de la ciutadania una realitat i uns fets que varen començar el 1940, quan un grup de joves, fruit d'un acudit, varen fer renéixer els manaies”. No és només això. Sinó el treball per plantejar a les generacions actuals, i també futures, el treball d'un grup de persones que s'han anant alternant i que, generació rere generació, han mantingut viu un projecte. Víctor Gay, un dels coordinadors del treball, va destacar que havia estat un “orgull” participar-hi, i no es va estar de destacar el “gran valor de les tradicions”. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, va exposar que “recordar el passat ajuda a admirar i contemplar i reconèixer el que s'ha viscut”, a la vegada que transmet aquestes icones culturals, de fortes arrels cristianes, que permet “viure el que representen”. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que va qualificar el llibre de “monumental”, va dir que “la ciutat havia de defensar les tradicions”, precisament per diferenciar-se d'altres en el marc d'un món on “les ciutats s'assemblen cada vegada més”. Per això, i segons Puigdemont, cal fer “present el llegat”. La reivindicació de defensar i mantenir vives les tradicions va planar, doncs, durant tota la presentació. Segurament és per això que el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut –que ha editat el llibre conjuntament amb la Confraria de Jesús Crucificat–, va voler recordar les 26 persones que ara fa 75 anys van tenir l'impuls, la necessitat i la tenacitat de recuperar els Manaies, que des de llavors han tingut un impacte emocionant en la vida de la ciutat de Girona.

El llibre, amb una edició de 1.000 exemplars, ha estat editat per la Confraria de Jesús Crucificat i la Diputació de Girona. Els coordinadors de l'edició han estat Víctor Gay, Ramon Grau, Josep Lluís Jerez i Narcís Reixach, i els de les fotografies, Àngel Almazan i els arxius i fons de la confraria, Manaies de Girona i les aportacions que han fet confrares i familiars. Per això aquest treball, que l'alcalde de Girona va dir que hauria de formar part de les llibreries de les cases dels gironins, és un viatge per 75 anys d'una història que empelta en la tradició, la devoció, i on s'enllaça el passat amb el present i també es percep tot el que encara queda de futur. I aquest futur és, en bona part, el que vol representar aquest treball: la necessitat de recuperar les tradicions, de recordar el treball dels que ja no hi són, reivindicar la feina dels actuals membres, els quals de manera desinteressada i sense soroll treballen cada dia, any rere any, per mantenir viva una tradició que és història.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia