Efemèrides

1870. Roma, capital d'Itàlia.

Les forces del rei Víctor Manuel II, comandades pel general Raffaele Cadorna, van entrar a Roma per una bretxa de la muralla aureliana. Això va ser així perquè, en el context de la guerra francoprussiana, la guarnició francesa que defensava Roma va haver de sumar-se a les tropes combatents de Napoleó III, que van ser derrotades a Metz i Sedan. Itàlia es va annexar els Estats Pontificis i va declarar Roma capital del regne. El papa Pius IX es va considerar presoner, després d'haver refusat l'oferiment de Víctor Manuel II d'una ocupació pacífica, una indemnització i el reconeixement de la seva dignitat de governant vaticà.

1562.

Els hugonots (protestants) francesos cedeixen Le Havre a Anglaterra, a canvi de l'ajut britànic contra el rei de França.

1900.

Dissolució dels Estats Pontificis, coincidint amb el trentè aniversari de l'ocupació de Roma per l'exèrcit del rei d'Itàlia Víctor Manuel II.

1970.

La sonda soviètica Lunik 16, primera nau no tripulada que es posa amb èxit damunt la superfície de la Lluna per recollir roques i dur-les a la Terra.

1977.

Atemptat d'extrema dreta contra el setmanari d'humor El Papus, a Barcelona, amb el resultat d'una persona morta.

1990.

El Parlament de la RDA i el de la RFA ratifiquen el tractat d'unificació d'Alemanya.