Administracions

Aliances per estalviar

La central de compres de l'ACM permet als ens locals obtenir serveis i productes a millor preu

Es va crear el 2008 i va ser una de les primeres iniciatives d'aquest tipus a l'Estat

L'adhesió de grans municipis permet als petits millorar les adquisicions

L'acció de la central permet posar un sostre al preu dels serveis

La central de compres del món local, impulsada per l'Associació Catalana de Municipis (ACM), permet que entitats locals de tot tipus puguin adherir-se a la compra agregada de diferents serveis. La iniciativa de crear un òrgan des del que centralitzar les compres va néixer el 2008, des del Consorci Català pel Desenvolupament Local, entitat des de la qual encara es realitza, tot i que actualment la llei permetria fer-ho directament des de l'ACM.

Actualment, la central de compres del món local licita el servei de subministrament elèctric, de gas natural, compra de vehicles policials i serveis generals, d'impressores i equips de multifunció i assegurances. Segons fonts de l'ACM, en els propers mesos traurà a concurs la compra de paper d'oficina. I també és previst abordar l'apartat de maquinària tècnica i equips informàtics.

Un total de 775 entitats municipals, de les quals 660 són ajuntaments –el 70% dels del país– han agrupat fins ara la compra de serveis amb l'objectiu de reduir les seves factures. Els serveis més contractats pel conjunt de les entitats són el subministrament d'electricitat i les assegurances. Així, doncs, per exemple, més de la meitat dels municipis catalans estan adherits al contracte marc de llum al qual va arribar l'ACM, presidida per Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar, amb l'empresa Endesa, que, en la subhasta electrònica, es va imposar a Gas Natural Fenosa.

L'opció d'adherir-se a les compres agregades no té un caràcter obligatori però és molt beneficiosa per als ajuntaments, consells comarcals i altres i ens locals que s'hi adhereixen perquè els preus als quals es compromet l'empresa seleccionada per l'ACM solen ser més beneficiosos que els que poden aconseguir individualment. A més també estalvien els costos de la redacció dels plecs o contractes a cada municipi.

L'altre servei amb més seguiment és el d'assegurances que va aconseguir l'asseguradora Zurich, al qual s'han sumat 330 entitats.

Per volum de negoci, els altres dos subministraments més importants són el gas, en mans d'Endesa, i el de vehicles. En aquest darrer apartat, l'ACM ofereix als ens locals un catàleg de vehicles per als serveis generals en règim de compra (Seat i Nissan) i també vehicles policials mitjançant rènting (BBVA), tots fabricats a Catalunya. La selecció de vehicles i empreses s'ha fet mitjançant concursos públics. Concretament, segons fonts de l'ACM, aquest sistema de compra conjunta de cotxes permet fixar, també en aquest cas, un sostre de preu, i aconseguir un estalvi entre un 15% i un 32% respecte al preu real.

Els altres àmbits en què també s'estan promovent les compres col·lectives són els equips d'impressió i fins i tot els plans de pensions, acordats amb el Banc Sabadell.

Es fa difícil calcular l'estalvi que obté cada entitat, ja que en cada cas la realitat econòmica és diferent. Tot i això, si es pot afirmar que en gas, els ajuntaments que ara analitzen si s'adhereixen a l'acord calculen un reducció de la despesa d'un 10%. Consistoris com Montcada xifren l'impacte positiu en uns 200.000 euros per a un pressupost d'uns 34 milions. Després d'haver consolidat la compra agregada de diversos serveis i productes, la central de compres de l'ACM-CCDL ha reprès aquest any l'acció formativa en el territori per conèixer noves demandes.

Durant dos mesos s'han estat realitzant diverses jornades per identificar noves necessitats, explicar els reptes de la transposició de la directiva comunitària en matèria de contractació, a més d'avaluar futures licitacions. En total han estat vuit sessions en diferents punts de Catalunya.

Grans ciutats

La ciutat de Tarragona s'ha adherit recentment a l'acord marc de subministrament elèctric de la central de compres. Amb aquesta adhesió ja són 23 les capitals de comarca que contracten l'energia elèctrica a través de l'acord marc. La presència de ciutats grans en les compres agregades representa, segons el president de l'ACM, Miquel Buch, una gran ajuda.

Un altre exemple de l'efecte que té la participació de grans municipis es va donar el passat mes de desembre, quan l'Ajuntament de Barcelona va adquirir 45 vehicles dièsel, d'una cilindrada de 1.600 TDI i 105 CV de potència, per fer serveis i tasques de patrullatge per la ciutat. Els nous vehicles es van comprar mitjançant l'adhesió a l'acord marc de la central de compres de l'ACM mitjançant un concurs públic del Consorci Català de Desenvolupament Local (CCDL-ACM). Aquest sistema innovador d'adquisició centralitzada ha permès que en el darrer any s'hagin lliurat 156 vehicles policials a una trentena d'ajuntaments, amb una millora en el preu de l'adjudicació i amb un procés de contractació àgil i transparent.

350
ajuntaments
tenen contractats diversos tipus d'assegurances escollides entre les que ofereix l'ACM
620
ens locals
contracten actualment l'energia elèctrica a través del contracte marc de l'ACM-CCDL
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia