Successos

Un agent de la Policía Nacional es pixa en una estelada a Calella

Formava part d'un grup d'agents fora de servei que van participar en una baralla amb altres clients d'un pub

L'Ajuntament condemna els fets i reclama explicacions a la direcció del cos

Un agent de la Policía Nacional va pixar-se sobre una estelada que va despenjar del sostre del pub Golden Gloves del carrer Jovara de Calella mentre era animat per tres companys més durant la matinada de dimecres. Prèviament, l'home va fer mofa de la bandera passant-se-la pel cul i va fugir emportant-se-la quan es va donar avís als Mossos. Els quatre agents estaven fora de servei i pertanyen al contingent antidisturbis que des del mes de setembre es manté de manera permanent a la zona. Segons testimonis presencials, els quatre policies van iniciar una discussió amb un grup de joves veïns del municipi que eren fora de l'establiment fumant. En un moment determinat, l'agent va entrar dins del local, va agafar l'estelada i va tornar al carrer per orinar-hi a sobre mentre cridava consignes antiindependentistes. Quan la baralla va pujar de to una jove va trucar als Mossos. Quan aquests van arribar, el policia havia marxat emportant-se la bandera i la baralla s'havia calmat. Els altres agents que l'acompanyaven es van identificar com a membres de la Policía Nacional. Els Mossos van demanar suport logístic a la policia local i, malgrat haver constatat els aldarulls, ningú no va voler presentar cap denúncia. Els mateixos testimonis asseguren que és la primera vegada que hi ha un incident d'aquest tipus al local i que els policies són clients habituals “des de fa mesos”. De fet, els agents s'hostatgen en diferents hotels de la població i és freqüent veure'ls en grup en locals d'oci.

Reaccions

Tant els Mossos d'Esquadra com la Policía Nacional van declinar ahir fer declaracions sobre l'episodi perquè van argumentar que no tenien constància oficial dels fets, atès que no s'havia presentat cap denúncia. Tot i això, qui sí que va reaccionar de manera contundent va ser l'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini (CiU), que va condemnar l'acció del policia i la va qualificar de “vergonyosa, incívica i poc respectuosa”. La queixa, però, ha anat més enllà i la cap del govern local ha adreçat una carta oficial al director general de la Policía Nacional, Ignacio Cosidó, explicant-li els fets i demanant-li que actuï en conseqüència.

“Espero que un cop hagi fet les comprovacions pertinents adopti les mesures disciplinàries corresponents”, assenyala l'alcaldessa, que admet que l'actitud individual “no representa el conjunt del col·lectiu professional”. “Estarà d'acord amb mi que l'actitud positiva de respecte i convivència són elements bàsics d'una societat madura i ho haurien de ser de tot servidor públic”, insisteix. Candini recorda al dirigent del cos que la ciutat continuarà fent tot el que calgui perquè la presència policial a la ciutat “amb profusió notòria de vehicles i mesures de seguretat” no alteri la convivència pacífica dels ciutadans.

Presència habitual

La presència dels antidisturbis de la Policía Nacional a Calella és un fet comú. Tractant-se d'una destinació turística, amb una important infraestructura hotelera i molt a prop de Barcelona, el municipi s'ha convertit des de fa anys en base habitual dels agents quan es desplacen a territori català per atendre algun esdeveniment concret que demana la protecció dels edificis estatals, com ara la celebració de la Diada Nacional. Fins l'any passat, però, se'ls veia en moments puntuals i eren un contingent petit. El 2014, el Ministeri de l'Interior va intensificar, per iniciativa pròpia, tant la presència com el nombre d'agents. Al maig van arribar a Calella més de dos-cents antiavalots arran del desallotjament de Can Vies. La presència d'una cinquantena de furgonetes aparcades davant de l'hotel Top Olímpic va generar cert rebuig i tibantor entre la ciutadania, que ho va interpretar com una mesura de força excessiva. El missatge devia arribar als comandaments, perquè un cop passada la Diada Nacional els vehicles es van traslladar al municipi del costat, malgrat que els agents van continuar hostatjats en hotels de Calella.

L'1 d'octubre les furgonetes arribaven al front marítim coincidint amb la suspensió del 9-N per part del Tribunal Constitucional. Un espai que haurien d'abandonar a corre-cuita perquè feien nosa als atletes que participaven del triatló Ironman organitzat per Calella. Primer es van traslladar a un solar a tocar del polígon industrial i actualment els vehicles estan aixoplugats en una antiga fàbrica tèxtil.

LA FRASE

Són uns fets vergonyosos, incívics i intolerables i especialment si vénen d'un servidor públic
Montserrat Candini (CiU)
Alcaldessa de Calella

Dos precedents a les comarques gironines

El cas de Calella té dos precedents a les comarques gironines. D'una banda, dos soldats de l'exèrcit espanyol van estripar una estelada prop del monestir de Sant Pere de Rodes, a l'Alt Empordà, a l'octubre i, d'una altra banda, els ocupants d'un vehicle de la Guàrdia Civil van despenjar i endur-se una estelada de nit a Vilobí d'Onyar (la Selva) a l'agost.

El cas més sonat va ser el de Sant Pere de Rodes. Dos militars que participaven en unes maniobres de l'exèrcit a la zona es van enfilar el 29 d'octubre a l'asta situada al coll del Mosquit (a la carena entre el monestir de Sant Pere de Rodes i el castell de Sant Salvador) per intentar arrencar l'estelada que oneja en aquest punt. Els fets es van produir cap a les deu del matí i van ser observats per diversos treballadors del monestir, que van gravar-ho amb un mòbil. Quan es van adonar que estaven sent observats, els militars van desistir, tot i que van deixar l'estelada ben estripada. L'incident va fer que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, es posés en contacte amb els estaments militars per aclarir els fets i el Ministeri de Defensa va lamentar públicament “un fet aïllat”, que es va comprometre a investigar, i també es va comprometre a “depurar les possibles responsabilitats”.

Pel que fa al cas de Vilobí, l'Ajuntament va denunciar als Mossos la “sostracció” d'una de les estelades del municipi la nit del 23 al 24 d'agost duta a terme pels ocupants d'un vehicle de la Guàrdia Civil. Unes càmeres municipals van enregistrar com el cotxe s'aturava prop de la rotonda, en baixaven dos homes i aquests s'enfilaven uns cinc metres per endur-se la bandera. A més, un veí va ser testimoni dels fets i es va apuntar la matrícula del vehicle, cosa que va permetre després identificar el cotxe i els autors del furt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia