Opinió

Xocolata espessa

Tres classes de mentides

No se sap si mai ho va dir, però va ser el primer ministre britànic del segle XIX, Benjamin Disraeli, qui va atribuir a l'escriptor americà Mark Twain una frase que va fer fortuna: “Hi ha tres classes de mentides: mentides, maleïdes mentides i estadístiques.” Qui va explicar-ho més clarament, però, va ser el periodista americà Darrell Huff, que l'any 1954 va escriure un llibre que hauria de ser present als prestatges de totes les redaccions: “Com mentir amb estadístiques.” Huff explica ben clarament fins a quin punt resulta senzill manipular i adaptar els resultats d'enquestes i estadístiques segons el missatge que vulguem transmetre als lectors.

No és quelcom nou; però, en els darrers mesos, l'ús i abús de les enquestes d'opinió per reforçar les tesis unionistes i intentar desactivar l'independentisme ha augmentat de manera notable. Així, veiem mostres que anuncien que “el sobiranisme es desinfla”, però de seguida, només de sumar escons, comprovem que el bloc independentista manté la majoria absoluta. O veiem que la intenció directa no coincideix amb els resultats finals, que sempre són cuinats. Escriu Huff que els que fan les enquestes coneixen aquests trucs, però que les persones honestes han de saber-los com a mecanisme d'autodefensa. Quan les enquestes i estadístiques es fan servir per influir en l'opinió pública més que no pas per reflectir-la, mes val deixar-les córrer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia