Efemèrides

1792. Lluís XVI de França, destronat.

La Convenció Nacional francesa, tot just constituïda, va prendre la seva primera mesura: derrocar el rei Lluís XVI, que ja era presoner al Temple (al gravat), i destituir-lo. Un dels diputats va reblar la resolució de l'Assemblea amb aquest argument: «Dintre de l'ordre moral, els reis són la mateixa cosa que els monstres en l'ordre natural. La història dels reis és la història del martiri dels pobles.» El nou Parlament el formaven 750 diputats, 200 dels quals eren girondins, representants de la burgesia liberal; 110, jacobins, la majoria de tendència radical, i la resta, grups parlamentaris sense cap identitat política gaire clara.

1484.

Pere Joan Sala encapçala l'alçament de Mieres, a l'inici de la segona revolta remença.

1609.

El virrei Carrillo decreta l'expulsió dels moriscos del País Valencià.

1804.

Un reial decret prohibeix l'entrada de cotó filat estranger a l'Estat espanyol, cosa que beneficiarà els empresaris catalans del ram.

1928.

El metge i bacteriòleg britànic Alexander Fleming descobreix la substància que anomena «penicil·lina», d'un gran poder de difusió i que contraresta els estreptococs.

1980.

Esclata la guerra entre l'Iraq i l'Iran, que es disputen el control del Xat el-Arab, una de les principals vies de sortida del cru a l'Orient Mitjà.