cultura

Mor Maria Martorell, mestra i directiva del moviment coral a Catalunya

Va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi “pels seus serveis a Catalunya en la defensa de la seva identitat, en el pla cívic i cultural”

La pedagoga va dirigir el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, que agrupa més de 5.000 joves

La mestra i directiva del moviment coral a Catalunya Maria Martorell i Codina ha mort aquest diumenge. A través de Twitter, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l'ha definit com una “gran pedagoga i dona de cultura” i ha destacat que “va ajudar a transmetre el gust per la música a milers de nens i joves”. Martorell va ser guardonada el 2013 amb la Creu de Sant Jordi “pels seus mèrits i pels seus serveis a Catalunya en la defensa de la seva identitat, en el pla cívic i cultural”.

La pedagoga va dirigir el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, federació que agrupa 5.000 joves de més de 100 corals, i va ser una de les fundadores del cor infantil ‘L'Esquitx', de la Coral Sant Jordi.

Maria Martorell, per vocació pròpia i inspirada pel seu pare, el pedagog Artur Martorell, i la seva mare, Maria Codina, que també era mestra, va triar la professió de pedagoga i la va exercir més de quaranta anys. Tota la vida va estar vinculada professionalment a l'Institut Municipal d'Educació i a les escoles municipals de Barcelona, en especial a l'Escola del Bosc i a l'escola Sant Gregori, on va treballar fins que es va jubilar el 1988.

El 1962, juntament amb M. Dolors Bonal, Montserrat Solanic i M. Teresa Giménez, va fundar el cor infantil L'Esquitx, de la Coral Sant Jordi. El 1967, amb un grup de corals infantils que ja funcionaven, va fundar el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya-SCIC.

Durant els vint primers anys de vida del Secretariat, alhora que seguia dirigint l'Esquitx, Martorell va formar part de l'equip responsable del funcionament de l'entitat. Del 1989 al 1997 va ser Secretària de Coordinació General de la federació.

A partir del 1998 va centrar-se en la confecció de la publicació La Circular del SCIC. De fet en va ser la coordinadora de l'equip de redacció fins al 2011 i posteriorment hi va col·laborar com a assessora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia