Cinema Critica

CRÍTICA

Àngel Quintana

La privacitat amenaçada

El mes de gener del 2013, la documentalista Laura Poitras rep una sèrie de missatges codificats signats per Citizenfour en què es diu que un treballador de l'agència nord-americana NSA –National Security Agency– vol revelar informació secreta sobre les polítiques de control de la intimitat que es duen a terme als Estats Units. Darrere del pseudònim de Citizenfour s'hi amaga el nom d'Edward Snowden, el qual vol entregar una sèrie de documents classificats d'alt nivell en què es posaran de manifest un seguit d'investigacions massives que l'agència de seguretat duu a terme contra la privacitat de les persones. Cinc mesos després, Poitras viatja a Hong Kong per filmar amb la seva càmera les trobades que Edward Snowden manté amb els periodistes Glen Greenwald i Ewen Mac Askill, del diari anglès The Guardian. Al llarg d'un ampli període de temps, Snowden treu a la llum un seguit d'informacions i destapa un escàndol internacional que l'obliga a amagar-se, a fugir del seu país i acabarà refugiant-se en terra de ningú a l'aeroport de Moscou.

L'estructura de Citizenfour, guanyadora de l'Oscar al millor documental, és la d'un thriller d'espionatge sobre la persecució que envolta la vida d'un personatge que disposa d'informació compromesa i que vol treure-la a la llum per destapar un escàndol internacional semblant al cas de Julian Assange amb Wikileaks. Probablement, el principal defecte de Citizenfour radica en la forma que utilitza, en com imposa l'estructura convencional de thriller davant d'un documental on allò interessant no depèn tant de la seva estructura sinó d'allò que mostra.

Snowden aprofundeix en dos temes claus: el control de la privacitat en el món actual i la força que poden tenir determinades filtracions periodístiques. Citizenfour ens demostra com tots estem vigilats, com les trucades per mòbil, les connexions a internet, els Whatsapps, poden ser utilitzats per controlar-nos la ubicació, l'activitat i per comprometre la ciutadania. El dret a la llibertat individual entra en crisi davant uns sistemes de control que ens governen amb més força del que mai havíem imaginat.

El tema de les filtracions a la premsa i la forma com aquestes actuen fins crear un escàndol internacional sorgeix a partir de la forma transparent en què Laura Poitras enregistra les confidències de Snowden als periodistes i el seguiment que fa del seu clar impacte mediàtic. Hi ha un didactisme en la forma com es mostra tot el procés que converteix la pel·lícula en una lliçó sobre el funcionament del periodisme i la circulació d'informació en l'àmbit mediàtic. És evident que Citizenfour és un documental que no deixa indiferent a ningú per allò que explica; probablement el seu problema radica en el to sensacionalista que utilitza per donar transcendència i rellevància a allò que mostra.

Citizenfour
Direcció: Laura Poitras Gènere: Documental País: EUA, 2014
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia