Política

la crònica

“Ser o no ser”

Carme Forcadell diu que
el 27 de setembre es començarà a construir la nova república catalana

El Teatre de Blanes va ser l'escenari ahir d'un dels actes destacats organitzats per l'ANC i Súmate que es faran arreu de Catalunya per tal de fer palesa, quan falten sis mesos per a les eleccions, la força de la societat civil perquè guanyi la independència en una contesa electoral definitiva. L'acte de Blanes va ser encapçalat per la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell; el president de Súmate, Eduardo Reyes, i la jurista membre del Col·lectiu Praga Dolors Feliu. Forcadell va exposar abans de començar la xerrada que s'han programat actes i concentracions el 27 de cada mes amb l'objectiu de visualitzar el compte enrere cap al 27-S. De fet, el lema d'ahir eren unes coordenades: 27º 9' 2015”.

Forcadell va dir que no es dóna cap partit per perdut en la feina que s'està fent, que “ha de ser absolutament transversal i ha d'incloure tothom”. També va destacar que cal treballar perquè augmenti el vot independentista, i que per això cal explicar més el perquè de la independència. “S'ha parlat molt del com i el quan, hem de parlar del perquè.” Abans d'encetar l'acte, es va fer un minut de silenci per les víctimes de la tragèdia aèria dels Alps, i Forcadell ho va recordar posteriorment explicant que se sentia dolguda perquè al lloc de la tragèdia “han posat un monòlit a les víctimes escrit en espanyol, francès, anglès i alemany, malgrat que moltes víctimes eren catalanes”. “Per això també volem un estat”, va dir. També va recordar que cada divendres “el Consell de Ministres lamina les nostres competències”. Això s'acabarà, va dir, el 27 de setembre, quan “començarem a construir la república catalana”. També va fer una crida als partits unionistes “perquè expliquin per què volen seguir formant part de l'Estat espanyol, amb arguments racionals”. Per acabar, va recordar que cal treballar per la unitat, “malgrat que de vegades on hi ha quatre catalans hi ha cinc partits”, i va fer una arenga perquè tothom treballi per la independència, sense acceptar que hi hagi ningú “cansat ni desinflat”.

L'acte el va obrir un jubilat d'origen madrileny membre de Súmate, Paco Martínez, que va denunciar les pors que s'estan inculcant des de Madrid, la més innoble de les quals és que els jubilats no cobraran les pensions, va dir. Després d'exposar les raons que desmunten aquesta teoria de la por, i aprofitant que l'acte es feia al teatre, va dir que haurem de fer “com Hamlet: ser o no ser, il·lusió o resignació, aquesta és la qüestió”.

El següent torn de paraula va ser per a l'exalcalde d'Arbúcies i fundador de la CUPA Jaume Soler, que va agrair el treball de Súmate. “Si no existís, l'hauríem hagut d'inventar.” Va fer una referència al comiat de Carme Forcadell com a presidenta de l'ANC, i li va agrair la feina feta. També va intervenir l'advocada Dolors Feliu, que va recordar les retallades a la llibertat que executa l'Estat espanyol. L'acte va cloure amb crits d'independència i una llarga ovació.

Arreu de Catalunya, l'ANC va celebrar ahir un centenar d'actes en poblacions com Tarragona, Lleida, Vic, Manresa, Cambrils i Santa Coloma de Gramenet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia