Societat

Homenatge a Modest Prats

Justícia i Pau commemora el seu 40è aniversari amb un acte en record del capellà i filòleg mort fa un any

El 29 de març de fa un any es va morir el capellà i filòleg Modest Prats i Domingo (Castelló d'Empúries, 1936 - Girona, 2014). Per recordar-lo, els seus amics li dediquen un acte que se celebrarà el 8 d'abril a l'Església del Carme de Girona (7 de la tarda), coincidint amb el 40è aniversari de la fundació a Girona del secretariat de Justícia i Pau, de la qual Modest va ser un dels seus impulsors al costat de Salomó Marquès i Pere Thió.

La comissió que prepara els actes de l'aniversari ha buscat la col·laboració de les parròquies on Modest va exercir de capellà –Vista Alegre, Medinyà i Vilafreser, Mercadal i Sant Salvador– i es llegiran cinc textos seus i cadascun seran comentats per membres d'aquestes parròquies i del secretariat de Justícia i Pau.

L'acte es farà a l'església del Carme perquè en els anys setanta es va convertir en el lloc de trobada de les reivindicacions “contra la dictadura i a favor de la democràcia i els Drets Humans, gràcies a la generositat del seu rector mossèn Josep Iglésias”, recorda Marquès. A la sortida es donarà un opuscle amb els textos llegits i els comentaris que s'hi han fet. Les lectures aniran acompanyades de música de J. S. Bach, a càrrec de Jaume de Puig.

Modest Prats aglutinava moltes qualitats a més de capellà: teòleg, historiador de la llengua, professor de la Universitat de Girona, culer apassionat i sempre gran conversador. En definitiva, era un humanista que també va deixar empremta escrita com ara els seus dos volums de la Història de la Llengua Catalana, escrits en col·laboració amb Josep M. Nadal. El 1990 va escriure, amb Albert Rossich i August Rafanell, El futur de la llengua catalana. El 2009 va publicar Engrunes i retalls, 700 pàgines de textos dispersos sobre la llengua i la cultura catalana escrits al llarg de 40 anys. Homilies de Medinyà, recopilat per Salomó Marquès, es pot considerar el seu darrer treball, i es va presentar quan ja estava ingressat a la residència Bisbe Sivilla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia