Política

El govern justifica al món que el 27-S és l'única via

L'executiu enviarà a governs estrangers i ambaixades un informe del CATN amb les negatives de l'Estat a negociar des del 2012

El document remarca el caràcter pacífic i democràtic del procés

El govern enviarà a governs estrangers i ambaixades d'arreu del món, prioritzant la Unió Europea, un informe que resumeix els intents fallits de la Generalitat per pactar una consulta amb l'executiu espanyol. L'objectiu del gabinet d'Artur Mas és justificar les eleccions del 27-S com “l'únic instrument legal i democràtic” de què disposa Catalunya per fer la consulta que Madrid ha rebutjat sistemàticament des del 2012, quan es va formar el segon govern d'Artur Mas i un Parlament amb una clara majoria partidària de l'exercici del dret a decidir. La capsa de trons, però, segons El procés per fer la consulta sobre el futur polític de Catalunya: un balanç, la va obrir la sentència de l'any 2010 del Tribunal Constitucional contra l'Estatut.

Mentre que el comissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, prepara un pla de les estructures d'estat i les normes que s'hauran d'enllestir abans del 27-S per fer factible la desconnexió, l'executiu també vol reforçar la pedagogia internacional perquè la mateixa nit dels comicis se'n faci una lectura plebiscitària a l'exterior.

“Estavellats” al mur

El Consell Assessor per a la Transició Nacional –que ara presideix Núria Bosch , tal com va avançar aquest diari– va lliurar aquest informe al govern la setmana passada. Era el darrer encàrrec que li havia fet el Departament de la Presidència, amb l'objectiu d'explicar al món la fórmula plebiscitària del 27-S tot constatant que totes les propostes perquè els catalans s'expressessin a les urnes han topat amb el rebuig del Congrés i la Moncloa: “Tots els intents per part del govern català per propiciar el diàleg polític amb el govern espanyol s'han estavellat sistemàticament contra el mur de la negativa”, conclou l'informe. L'argument que esgrimirà la Generalitat davant dels estats membres de la UE és que a Espanya impera una democràcia de “baixa qualitat”.

El document s'emmarca en l'estratègia governamental de carregar de raons la causa catalana als ulls del món. El text subratlla que durant els darrers dos anys el procés s'ha desenvolupat de manera “pacífica, democràtica, garantint escrupolosament els drets fonamentals de les persones”. Es detallen les successives negatives de l'Estat a negociar la celebració d'una consulta pactada, i que va tenir el seu màxim exponent en la votació al Congrés contra la delegació de la competència per convocar un referèndum.

“L'Estat ha negat de manera explícita la possibilitat de negociació; no ha donat cap possibilitat de parlar-ne; s'ha tancat a considerar cap de les vies que jurídicament haurien permès fer una consulta acordada”, descriu l'informe. El CATN recorda que Madrid s'ha aferrat a una “infundada inconstitucionalitat” de les vies plantejades, “menystenint les exigències derivades del principi democràtic”, i ha arribat a interposar querelles criminals contra el president de la Generalitat, la vicepresidenta del govern i la consellera d'Ensenyament.

Plans de contingència

L'informe s'enviarà a governs estrangers i ambaixades mentre l'executiu prepara el 27-S amb el que ERC va definir com a “plans de contingència”. En declaracions a Efe, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, va avançar que s'hi inclouran totes les hipòtesis de negociació amb el govern espanyol, les incerteses sobre les vies de finançament i la divisió d'actius i passius.

LA FRASE

L'Estat ha negat [...] la possibilitat de negociació; no ha donat cap possibilitat de parlar-ne
CATN
INFORME de balanç (núm. 19)

LA XIFRA

50
pàgines
té l'informe del CATN ‘El procés per fer la consulta sobre el futur polític de Catalunya: un balanç'
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia