Economia

Innovació

Dades personals i nova tecnologia

Debat sobre com el programari d'aplicacions mòbils i altres plataformes han d'integrar la privacitat dels clients i respectar així la normativa

Quan un informàtic treballa en la creació d'un programari per gestionar una història clínica en una consulta d'un metge, aquest programari no pot ser simplement una base de dades d'accés, ha de tenir control d'accessos, traçabilitat, perfil d'usuari... Així ho explicava ahir el president de l'Associació Professional Espanyola de Privacitat (APEP), Ricard Martínez, en la jornada Diàlegs TIC: la privacitat en el desenvolupament de software: obligació i oportunitat, celebrada ahir al matí al Parc Científic i Tecnològic de la UdG i amb la col·laboració d'Aenteg. Una jornada que va servir per posar en comú dues filosofies, dues maneres de fer les coses, tant en tecnologia com en dret. Per això, va reunir més d'una cinquantena de juristes i programadors que van poder presentar els seus dubtes. “Cada cop més la tecnologia ha de mirar cap al dret per desenvolupar les seves tasques”, va explicar Martínez, que va ser també un dels ponents en la jornada, i que va afegir: “Els processos de gestió de desenvolupament d'un software aparentment són només tecnològics, però en el moment en què el món d'internet, de les aplicacions mòbils i dels serveis on line s'obre a la societat, s'han de complir certes normes.” Així, per exemple, quan una persona cedeix les seves dades personals a una aplicació, té el dret de saber a qui es passen aquelles dades, i aquesta és una feina que els programadors han de preveure. El programari recull gran quantitat de dades personals que poden ser ofertes a tercers per qüestions publicitàries, per exemple. Aquí és on hi ha part del negoci d'algunes aplicacions que, tot i ser gratuïtes o tenir un cost molt baix, “cedeixen” la informació personal a tercers. Per això, els usuaris han de saber, previ a l'ús de la plataforma de comerç electrònic o d'una app, quina informació personal es recollirà, per a quina finalitat i amb qui es compartirà, explica l'APEP, una entitat sense ànim de lucre que reuneix més de 350 professionals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia