Urbanisme

SOS Empordanet critica un edifici al centre d'Ullastret

Denuncien el formigonat de l'estructura d'una nova construcció a pocs metres de l'església i a tocar de les escoles velles

L'alcalde defensa que quan l'habitatge estigui acabat quedarà integrat

SOS Empordanet s'oposa a la construcció d'una nova edificació al nucli antic d'Ullastret, a escassos metres de l'església romànica de Sant Ramon i les escoles velles del poble. L'amo de l'immoble contigu, Francesc Feliu, qüestiona públicament que l'obra hagi rebut el vistiplau de la comissió territorial de Patrimoni, ja que s'inscriu
en el perímetre del conjunt medieval, declarat bé cultural d'interès nacional, i assenyala que “no s'han respectat recomanacions com ara conservar les restes de parets de pedra o optar per una construcció només en planta baixa”.

L'alcalde, Miquel Gatius, entén que “la imatge actual de l'obra, amb una estructura nua de formigó, impacta”, però defensa que ha obtingut “tots els permisos” i que Patrimoni també hi ha donat el vistiplau. L'edificació anterior –una sala de ball que estava en ruïnes– era de planta baixa, però el planejament autoritza l'edificabilitat projectada. Si la casa s'hagués projectat aprofitant l'estructura d'un habitatge antic, les façanes s'haurien hagut de respectar, però Gatius subratllava que “les parets exteriors aniran arrebossades en tons ocres i quedarà integrada en del conjunt”.

Tot i això, Feliu i l'advocat de SOS Empordanet, Eduard de Ribot, analitzaran la documentació de l'expedient en els pròxims dies i preveuen la possibilitat de recórrer a la via judicial, sobretot pels fets que no s'han conservat els murs antics de pedra i que a la parcel·la mai s'havia aixecat més d'una planta baixa. Malgrat la voluntat que l'estètica exterior quedi integrada, pel veí “l'edificació corre el risc de convertir-se en un nyap de per vida en una zona que fins ara ha mantingut el seu encant”, dins del perímetre emmurallat.

LA DATA

13.05.14
el govern de la Generalitat
va aprovar la declaració del conjunt històric del nucli antic d'Ullastret BCIN.

El nucli dins de muralles, BCIN des del 2014

El govern de la Generalitat va acordar el maig de l'any passat declarar bé cultural d'interès nacional (BCIN) el nucli antic d'Ullastret, a més de delimitar el seu respectiu entorn de protecció, a proposta del conseller de Cultura. La declaració s'inclou en la categoria de conjunt històric, com en el cas de la veïna Peratallada, i es justifica per l'origen medieval del poble. La protecció restringeix l'execució d'obres en la zona delimitada, que s'han de sotmetre al dictamen de la comissió territorial de Patrimoni.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia