Política

El socialista Sanders repta Clinton en la pugna pel 2016

El senador independent anuncia que aspira a la candidatura demòcrata per a les eleccions presidencials

El veterà legislador és una de les figures del progressisme “a la europea” dels EUA

A falta de 556 dies per a les eleccions presidencials als Estats Units, el senador Bernard Sanders, Bernie per als amics, va anunciar ahir que disputarà a Hillary Clinton la candidatura demòcrata a la Casa Blanca. Sanders, qui s'autoproclama “socialdemòcrata” emmirallat en el progressisme dels països nòrdics d'Europa, neda a contracorrent en la política nord-americana i és un dels dos únics senadors independents que hi ha al Senat, no adscrit a cap dels grans partits (tot i que la seva candidatura aspira a liderar la cursa del Partit Demòcrata).

Als 73 anys, el veterà senador, conegut pel seu cabell despentinat i un aire una mica excèntric, apareix per omplir el forat que no ha volgut ocupar Elizabeth Warren, l'enfant terrible dels progressistes, amb idees de benestar social a l'europea i d'enfrontament amb els poders econòmics i Wall Street.

“Guanyarem aquesta cosa (de les primàries)”, va dir Sanders en la roda de premsa davant del Capitoli on va fer l'anunci oficial. Però és conscient que per exposició pública, poder de recaptació i discurs excessivament progressista no serà l'escollit per ser el candidat demòcrata per ser el proper inquilí de la Casa Blanca. El que sí farà és obligar Hillary Clinton a girar a l'esquerra, especialment en el terreny econòmic. Crític amb els “nivells obscens” de desigualtat econòmica, assegura que la seva lluita és contra un sistema “manegat per una colla de milionaris”. Hillary Clinton, doncs, haurà de fer algunes concessions al votant progressista: en afers socials, l'exsecretària d'Estat nord-americana ja està canviant el rumb, amb posicions fermes en favor de reduir les desigualtats socials i en favor del matrimoni homosexual.

L'entrada de Sanders servirà també als altres aspirants a desafiar el poder de Clinton per analitzar si realment hi ha alguna opció de derrotar-la. L'exgovernador de Maryland, Martin O'Malley i l'exsenador Jim Webb estan a l'espera de veure l'impacte que pot tenir el nou rival de Hillary, i decidir llavors si té sentit disputar-li el lideratge del Partit Demòcrata en el camí cap al Despatx Oval.

El Partit Republicà, per la seva banda, avança sense fer gaire soroll. Els aspirants a la candidatura conservadora que ja s'han presentat (Ted Cruz, Rand Paul, Marco Rubio) dediquen els primers dies de campanya a recollir fons per, a l'hora de la veritat, tenir prou diners per enfrontar-se amb garanties a la màquina de fer diners que és Clinton. Mentrestant, aprofiten qualsevol oportunitat per criticar-la, aposten per posicionar-se com a únics defensors dels valors històrics i reals dels EUA, busquen entre l'electorat descontent dels demòcrates alguna oportunitat de canvi de vot i opinen sobre l'actualitat del país amb crítiques constants a qualsevol acció del president Barack Obama.

La propera setmana podria tornar el moviment a les files republicanes, amb les possibles candidatures de l'exdirectiva de He·lett Packard Carly Fiorina (dilluns) i de l'exgovernador d'Arkansas Mike Huckabee (dimarts).

LA XIFRA

5
aspirants a la Casa Blanca s'han presentat fins ara, dos de demòcrates i tres de republicans.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia