Un lleidatà descobreix l'asteroide en òrbita que passa més pròxim a la Terra

El professor del Camp d'Aprenentatge Montsec del Centre d'Observació de l'Univers d'Àger (Noguera), Josep Maria Bosch, ha descobert un nou asteroide en òrbita de la Terra que ha resultat ser el que passa més pròxim al planeta, ja que es va acostar a «només» 645.000 quilòmetres de distància.

Segons que ha informat la delegació de la Generalitat a Lleida, Bosch va descobrir l'asteroide el 16 de setembre passat des del seu observatori particular, ubicat a la població lleidatana de Santa Maria de Montmagastrell.

Al cap de set dies, i després de la confirmació del descobriment per altres observatoris, l'asteroide, que té un quilòmetre de diàmetre, ha rebut la denominació «2009 ST19» pel Minor Planet Center, organisme internacional que pertany al Departament d'Astrofísica de la Universitat de Harvard.

Durant els set dies de seguiment a què ha estat sotmès el nou objecte espacial se li ha pogut traçar una òrbita provisional i s'ha vist que es tracta d'un «Apolo», una classe d'asteroides potencialment perillosos per al nostre planeta, ja que tenen òrbites que es creuen amb la de la Terra.

El «2009 ST19» és l'asteroide de categoria gran que més s'ha acostat a la Terra des que se segueixen aquests objectes estel·lars, ja que en el moment de màxima proximitat a la Terra va passar a només 645.000 quilòmetres de distància, segons informen des de la delegació del Govern català a Lleida. Per trobar un antecedent similar cal remuntar-se a l'any 1937, quan l'asteroide Hermes va passar a 750.000 quilòmetres de la Terra.

Arran d'aquest descobriment, el Minor Planet Center ha dut a terme una intensa activitat per establir una òrbita prou fiable en un mínim de temps per conèixer en detall les posicions relatives de la Terra i el potencial d'impacte del nou asteroide.

Els asteroides són cossos menors del Sistema Solar i majoritàriament orbiten en un espai comprès entre les òrbites de Mart i Júpiter, per la qual cosa no representen cap perill.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.