cultura

Rentat de cara al festival Cornamusam d'Olot

L'organització hi introdueix novetats per atraure els sacaires dels Països Catalans i recuperar el seu paper aglutinador del sector

L'actuació d'un cornamusaire iranià, principal atractiu d'aquesta edició

El Festival Internacional de la Cornamusa d'Olot vol recuperar el lloc d'honor que li pertoca en el microcosmos de la música tradicional, i els seus organitzadors han presentat el paquet de novetats que ho han de fer possible. Per això, l'Associació de Cultura Popular de la Garrotxa El Til·ler ha encarregat la coordinació del festival al músic i etnomusicòleg mataroní Pol Ducable, amb les directrius clares d'innovar però mantenint les essències del Cornamusam. Aquestes essències són els balls de la cabreta –la figura pròpia del festival–, el protagonisme dels Ministrers de l'Escola Municipal de Música Xavier Montsalvatge d'Olot i la tocada d'inici des del balcó dels espants de l'església de Sant Esteve. Entre l'encàrrec de mantenir l'essència i la renovació, hi ha també la presentació d'un cartell amb grups estel·lars internacionalment. En aquesta ocasió, a més, el festival fa un pas endavant apostant per primer cop per les músiques de cornamusa tradicionals del golf Pèrsic, amb el sacaire iranià Saeid Shanbehzadeh, amb el qual els espectadors disfrutaran de la cornamusa iraniana, el neyanbânn. L'altre grup internacional és l'occità Matta&Rouch Trio.

Pol Ducable ha explicat que les novetats estan encaminades a tornar a convertir el Cornamusam en un pol d'atracció dels sacaires catalans, ara amb nuclis molt potents a l'àrea metropolitana de Barcelona i a les comarques tarragonines. Per això, s'ha recuperat el premi Ratafia Russet de composició per a sac de gemecs, amb quinze participants, dels quals se n'escolliran cinc. El director dels Ministrers d'Olot, Xavier Pallars, interpretarà les peces a la plaça del Teatre davant del jurat que decidirà el guanyador. Mentrestant hi haurà un Escenari obert als sacaires. També es recuperen els tallers i les classes magistrals per fer pedagogia i divulgar el sac de gemecs, i estaran protagonitzats pels músics dels dos grups internacionals participants.

Per fomentar la participació, l'organització potencia la cercavila de la cabreta, l'Olot a sac, recollint al llarg del recorregut els sacaires que hauran estat tocant al davant de determinats comerços i, a més, els ofereix un paquet de dues nits, menjar i entrada del concert central a un preu assequible, que encara ho pot ser més amb la subvenció per participar a l'Olot a sac o a l'Escenari Obert. El Cornamusam enceta també la col·laboració amb entitats olotines amb l'assessorament de l'Olot Folk quant als grups de ball i tallers de dansa.

LA DATA

19.06.15
és el dia en què
comença el Cornamusam, que es clourà el 21, amb la qual cosa es canvien les dates del festival.

LA XIFRA

24
edicions
s'han fet del Festival Internacional de la Cornamusa d'Olot, comptant la d'aquest any.
Les claus

Tornar a ser la fàbrica de cornamusaires catalans

J.C

El portaveu de l'Associació de Cultura Popular de la Garrotxa El Til·ler, Xavier Batlle, diu que el festival havia entrat en un “anar fent” i que necessitava una sacsejada, a part que també ha patit les estretors econòmiques dels últims anys. I l'han feta i, a més, amb intel·ligència, perquè l'encàrrec al nou coordinador, ha estat clar, innovar però mantenint les essències. Pol Ducable l'ha recollit fidelment, perquè les novetats es fonamenten a recuperar propostes o introduir matisos nous a actes de sempre. Al capdavall, allò que busca la gent d'El Til·ler és que el Cornamusam torni a ser el motor dels músics tradicionals d'aquest instrument. I és que va néixer per recuperar el sac de gemecs, un instrument pràcticament desaparegut al país. Ho van aconseguir i, a més, es van convertir en un element aglutinador i plataforma per als nous sacaires, un focus també pedagògic i un referent amb concerts de grups internacionals. Ara tornen a aquest camí i la renovació de la imatge –el cartell, el logo i el web són de Família Pomodoro i Estudi Lluís Torres– n'és tota una declaració d'intencions. Nova etapa després de 24 anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia