Política

Salt: feina, serveis i seguretat

L'intens intercanvi d'opinions, els projectes i l'intent de desgast polític dels contraris van protagonitzar l'acte

Els cinc grups amb presència en el ple van escenificar la contraposició dels seus respectius models econòmics i socials

Les Bernardes de Salt va ser l'escenari ahir al vespre del debat organitzat per El Punt Avui i Televisió de Girona entre els candidats dels grups amb representació en el ple. Hi van ser Jaume Torramadé (CiU), Iolanda Pineda (PSC), Sergi Fabri (PxC), Ferran Burch (Independents per Salt, IpS) i Sergio Santamaría (PP).

Moderat pel periodista d'El Punt Avui Dani Vilà, es van tractar tres grans blocs, que van ser l'ocupació i el desenvolupament econòmic del municipi, els serveis socials i la seguretat. Els moments més intensos de debat van ser quan es parlava de l'activitat econòmica i la seguretat. Pel que fa al primer punt, debat d'idees, amb punts d'acord entre la majoria de candidats. Pel que fa al segon punt, va estar carregat de polèmica per les intervencions, sobretot, de Santamaría.

Quatre dels cinc grups es van manifestar favorables al desenvolupament del sector sud i a la instal·lació, en aquesta zona, d'Ikea. Només en va discrepar Burch, que va apostar per un model econòmic centrat en el comerç de proximitat, i que va alertar sobre l'efecte negatiu que “a llarg termini” tenen els grans establiments comercials per als municipis on s'instal·len. Aposten, va dir el candidat d'IpS, per una promoció econòmica “de marcat caràcter social.” Fabri va reclamar la creació de pàrquings al sector centre per donar suport al comerç de la zona. Torramadé i Pineda van mantenir un intens cos a cos polític. Tots dos van defensar que els seus grups han estat els capdavanters a l'hora de proposar el desenvolupament del sector sud (amb la vinguda, també, del nou hospital Trueta), i que l'altre grup hi havia estat o hi havia votat en contra, en algun moment dels últims mandats. Pineda també va acusar el candidat de CiU d'haver-se avingut a un acord que obre la porta que Ikea [la configuració de la trama urbana consolidada] s'instal·li a Salt “però que ens deixa en mans de Girona”.

També es van enfrontar per les finances municipals. El PP va considerar “preocupant” l'endeutament de Salt, mentre que CiU va defensar que l'havien reduït al llarg del mandat i que al 2017 els situarien “per sota el 75%”, i el PSC va manifestar que ells l'havien rebaixat molts més quan manaven.

Atenció a les persones

Pel que fa als serveis a les persones, Santamaría va treure el cas dels mòduls a les escoles, i va considerar “intolerable” la seva existència. Va arribar a assegurar que si és el proper alcalde “a l'endemà els barracons estaran fora.” Burch li va contestar que “si el PP posa fi als barracons” potser fins i tot ell mateix el votaria. Referent als serveis socials, Torramadé va detallar de manera breu la tasca feta en beques menjador, ajuts socials i subvencions a les comunitats. Pineda va reclamar una direcció política per al Consorci de Benestar Social, a fi de millorar les polítiques per cobrir les necessitats de la gent. Pel que fa a l'habitatge, el PSC va reclamar que s'obligui els bancs a cedir pisos a la borsa de lloguer social. Torramadé va recordar que arribaran 2,5 milions amb aquest objecte. Santamaría va dir que “cal negociar amb els bancs, perquè no es poden trencar les lleis del mercat.” IpS va insistir en la necessitat de coordinar de manera transversal les polítiques i de crear xarxes per cohesionar els veïns. Aquest tema, el de la cohesió i la convivència, dins el bloc de la seguretat, va ser el que va alterar més el debat —i de retruc el públic present–. Va ser per part del PP, que va rebutjar la creació d'una gran mesquita a Salt i va parlar de formació de gihadistes. Fabri li va fer costat. Torramadé li va acabar contestant que es llegís el que la declaració dels drets humans diuen sobre la llibertat religiosa, i que “si el ministeri sap alguna cosa que actuï i faci les detencions que hagi de fer”, i el va instar, si no és el cas, a no usar aquest discurs perquè contribueix a alterar la convivència. Tots, menys IpS, van defensar l'increment d'efectius policials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia